Zakon rigorozan, ali nema ko da ga sprovede 1Foto: Miroslav Dragojević

Kada stupi na snagu dopunjeni i izmenjeni zakon o ozakonjenju koji je od juče na dnevnom redu Skupštine Srbije, vlasnike bespravno sagrađenih objekata od rušenja neće sačuvati ni postupak koji su eventualno pokrenuli pred Upravnim sudom.

U odnosu na Zakon o ozakonjenju iz 2015. koji je striktno zabranio divlju gradnju, a koji se ne može pohvaliti dobrim sprovođenjem, novim izmenama država još jednom pokušava da se izbori sa nelegalnom gradnjom, a jedna od ključnih je upravo ova.

Svi objekti koji ne mogu biti legalizovani, a koji potvrdu o tome dobiju i nakon žalbe, biće srušeni odmah i više se neće čekati okončanje postupka pred Upravnim sudom. Ukoliko se ispostavi na kraju postupka da je nekim slučajem srušeni objekat, ipak, trebalo da dobije dozvolu za legalizaciju, država ovim zakonom na sebe preuzima odgovornost da nadoknadi štetu vlasniku tog objekta.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević misli da je novo rešenje, odnosno dopuna zakona rigoroznija prema onima koji su bespravno gradili i da je svakako bolje od prethodnog rešenja iz aktuelnog Zakona.

– Ovo rešenje je bolje od prethodnog, svakako rigoroznije, ali definitivno nije neustavno. Upravni sud nije sud iz opšte nadležnosti, on ocenjuje odluke koje donose organi javne uprave, oni ne odlučuju punom jurisdikcijom – ističe Ivošević za Danas. Kako kaže, činjenica je da svako pre nego što počne da gradi mora da dobiju dozvolu za gradnju, što mnogi do sada nisu poštovali.

– Ko je počeo da gradi bez dozvole treba da bude srušen – napominje Ivošević.

Trenutno je tako da svako ko pokrene upravni postupak odlaže rušenje objekta za koji ni iz dva pokušaja nije mogao da dobiju dozvolu da legalizuje. U Predlogu novog zakona navodi se i da nijedan objekat koji je izgrađen posle stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju novembra 2015. ne može biti predmet legalizacije i da će biti srušen. Osim toga, započeti postupci ozakonjenja moraju se završiti u narednih pet godina, a ukoliko se to ne desi biće doneto rešenje da se zahtev za legalizaciju odbija.

U obrazloženju novog zakona koji bi poslanici trebalo po hitnom postupku da usvoje navodi se da ima više od dva miliona nelegalnih objekata, od čega su polovina stambeni. Od kada je pre tri godine stupio na snagu Zakon o ozakonjenju doneta su, kako se ističe u obrazloženju zakona, 176.984 rešenja o ozakonjenju, a srušeno je tek nekih 500 objekata.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije kaže da je aktuelni zakon o ozakonjenju trebalo da reši problem bespravne gradnje i da je svako ko je gradio bez dozvole trebalo da odgovara krivično i ide u zatvor.

– Od toga nije bilo ništa. Kao da je tek tada počela da divlja bespravna gradnja, uništeni su Beograd i Novi Sad i mnogi gradovi. Nicale su zgrade i objekti tamo gde nikako ne bi mogli da budu, u zonama gde je gradnja strogo zabranjena i niko za to ne odgovara, ništa nije srušeno – ističe Rodić.

On podseća da u razvijenim državama pojam bespravne gradnje ne postoji, a ne veruje da će novi zakon doneti nešto novo jer je problem uvek isti jer zakone koje imamo ne sprovodimo.

– DŽabe nam da donosimo zakone kada ih ne sprovodimo. I druga stvar, ko će da ruši te objekte? Zna se ko gradi bespravno. Znamo ko su vlasnici tih objekata, ko će smeti da ih ruši? Imate Mihajlovac, zgradu koja ide iznad šina, kod beogradskog Hipodroma je napravljen objekat koji izlazi na ulicu, u celom gradu imate 2.000 klizišta na kojima su podignute zgrade. Ko će da ruši zgradu na vrhu Kopaonika, objekat u Golf naselju, devet spratova zgrade iznad Aleje velikana ili osam spratova zgrade na mestu gde nije dozvoljeno da se gradi više od dva sprata – napominje Goran Rodić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari