Zastava oružje procenjena na "samo 47 miliona evra" 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Skupština Samostalnog sindikata Zastava oružje podržala je inicijativu zastupnika društvenog kapitala u toj fabrici kojom se zahteva zakazivanje vanredne sednice Skupštine preduzeća Zastava oružje, a na kojoj bi se raspravljalo o neophodnosti izrade nove procene imovine, kapitala i obaveza u Zastava oružje.

– Zahtev se bazira na činjenicama i saznanjima da je procena vrednosti kapitala koju je Nadzorni odbor utvrdio, i koju je Skupština fabrike Zastava oružje usvojila 2020. godine, urađena površno, bez obuhvata svega što čini imovinu i kapital fabrike, i gde je procena zemljišta izvršena sa značajno nižim vrednovanjem u odnosu na trenutne cene koje tržište određuje za zone u kojima se zemljište nalazi, navodi se u jučerašnjem saopštenju oružarskog Sindikata.

Ističe se, pritom, da je Nadzorni odbor utvrdio da imovina privrednog društva Zastava oružje AD „vredi daleko manje od realne vrednosti kada se primenjuje procena imovine po metodologiji fer vrednosti“.

– Zaposleni koji štite interese društvenog kapitala smatraju da vrednost preduzeća ne može da se bazira samo na knjigovodstvenim vrednostima osnovnih sredstava koja nisu ni blizu realnim tržišnim procenama. Zato je potrebno da se proceni i tržišna vrednost svih sredstava, uključujući i nematerijalnu imovinu koju čine tehnologije, robne marke, softveri, baze podataka, sredstva za istraživanje i razvoj itd. Takođe, procenom nije obuhvaćena Zastava Kovačnica, kao i potraživanja od Univerzal banke i SDPR-a – navodi se u saopštenju Sindikata Zastave oružja i dodaje da Nadzorni odbor, prema Zakonu o privrednim društvima, ima rok od osam dana da zakaže vanrednu sednicu Skupštine preduzeća Zastava oružje AD.

Naš list s ovim u vezi nezvanično saznaje da je fabrički Nadzorni odbor lane utvrdio, a Skupština preduzeća verifikovala procenjenu vrednost jedine domaće fabrike oružja, koja je zvanično proglašena za kompaniju od strateškog značaja za bezbednost zemlje, i najstarije industrijsko preduzeće u Srbiji i na Balkanu, koja baštini oružarsku tradiciju dugu čak 170 godina, na 47,5 miliona evra.

Fabrički krug Zastave oružja lociran u najužem kragujevačkom gradskom jezgru, na desnoj obali Lepenice, prostire se na 45 hektara.

Reč je o zemljištu koje je u potpunosti infrastrukturno opremljeno, i čija se vrednost, prema proceni čelnika Kragujevca iz vremena „vladavine“ bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, košta od 20.000 do 100.000 evra po aru. Po toj ceni je, naime, kragujevačka gradska uprava na čelu sa Stevanovićem prodavala građevinsko zemljište na lokacijama u užem centru Kragujevca.

Cene građevinskog zemljišta, u međuvremenu, u Kragujevcu nisu značajnije menjane. Ako i jesu, samo su, ako je suditi prema podacima Republičkog geodetskog zavoda s kraja prošle i početka ove godine, prema kojima Kragujevac prednjači u prodaji stanova i građevinskih lokacija, mogle da idu naviše.

Otuda sindikalci i pojedini bivši rukovodioci Zastave oružja smatraju da samo zemljište u fabričkom krugu, ako bi se prodavalo i po 20.000 evra po aru, vredi više od 90 miliona evra, odnosno dva puta više od procenjene vrednosti cele fabrike.

Naši sagovornici navode da je Ministarstvo odbrane porušeni kasarnu „Vojvoda Radomir Putnik“ , koja se prostire na oko deset hektara, takođe u centru Kragujevcu – na koliko stotina metara od Zastave oružja, samo na levoj obali Lepenice – gradu Kragujevcu svojevremeno prodavalo po ceni od 20 do 40 miliona evra…

Pored 45 hektara zemljišta u centru Kragujevca, Zastava oružje, pored ostalog, poseduje i više od 1.000 mašina, među kojima su i obradni centri najnovije generacije, pošto je fabrika u nabavku savremene opreme u poslednjih nekoliko godina uložila oko 15 miliona evra.

Ima i brend prepoznatljiv širom sveta, pošto se Zastavino oružje prodaje u više od 40 zemalja na svim kontinentima, pri čemu je pešadijsko naoružanje (puške, automati, mitraljezi, snajperi i drugo) u samom svetskom vrhu… Sve to vredi – 47,5 miliona evra.

– U potpunosti nerealna, ali ne i iznenađujuća procena vrednosti jedine domaće fabrike oružja. Nije iznenađujuća zbog toga što se odlično zna kako su od početka 2000-tih naovamo procenjivane i prodavane fabrike po Srbiji. Aktuelna vlast planira privatizaciju vojne industrije, i očito je da se, zbog potencijalnih kupaca, svesno obara cena pojedinačnih fabrika. Tako je rasprodata i uništena gotovo kompletna domaća industrija, zašto bi namenska proizvodlja bila izuzetak, smatraju u Savezu samostalnih sindikata Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari