Zbog Jure i Geoksa Sloga najavljuje proteste 1Foto: FoNet Nenad Djordjevic

U Srbiji se često najavljuje „vruća“ jesen koju će obeležiti masovni radnički protesti zbog teške ekonomsko-socijalne situacije a kako tvrde u Udruženim sindikatima Srbije „Sloga“ ove godine će se po tom pitanju konačno preći sa reči na dela.

Naime, nezadovoljna odnosom poslodavaca u fabrikama poput Geoksa i Jure prema radnicima koji veoma često izlaze u javnost sa tvrdnjama da trpe mobing i torturu „Sloga“ je odlučila da se solidariše sa njima i digne svoj glas protiv takvog ponašanja. Reč je uglavnom o fabrikama u stranom vlasništvu koje država subvencioniše za otvaranje novih radnih mesta.

– S obzirom da su šikaniranja radnika u Srbiji sve češća, da se krše osnovna prava zaposlenih, odlučili smo da pokrenemo proteste koji imaju dva cilja. Prvi je da zaštitimo radnike u tim preduzećima i pokažemo poslodavcima da nemaju pravo da ih šikaniraju, a drugi je da bi se iskazala solidarnost kao moćno oruđe u borbi za radnička prava. S obzirom na to obišao sam fabriku Geoks u Vranju i Juru u Leskovcu. U Geoksu smo formirali i inicijativni odbor sindikalne organizacije „Sloge“, a u obe fabrike proverili raspoloženje radnika i njihovu spremnost da se bore za svoja prava. Shodno tome krajem septembra ili početkom oktobra organizovaćemo proteste prvo u Vranju, a onda i ispred neke od fabrika Jure u Srbiji sa kojih ćemo poručiti da tortura poslodavaca prema radnicima u Srbiji mora prestati i da se radnička prava moraju poštovati – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.
Prema njegovim rečima, „Sloga“ je inicijator protesta, ali je istovremeno pozvala i na jedinstvo te su i drugi sindikalci i radničke organizacije dobro došli da učestvuju.

– Postoji veliko interesovanje među radnicima koji ne rade u Geoksu i Juri da učestvuju u protestima i iskažu solidarnost sa svojim kolegama. Baš zbog toga i očekujemo da će protesti koje organizujemo imati masovnost. Pozivamo sve radnike koji u svojim kolektivima imaju iste ili slične probleme kao zaposleni u Juri i Geoksu jer smo spremni da organizujemo i proteste ispred njihovih i na taj način se zajednički izborimo za njihova prava – objašnjava Veselinović.
On dodaje da pored protesta „Sloga“ pokreće i kampanju za ukidanje stečaja u svim preduzećima u koja je uveden, a ne postoje ekonomski razlozi za tako nešto. Reč je o preduzećima poput 14. oktobra, IMT-a, FAP-a i drugim.

– Svar je u tome što ta preduzeća nisu otišla u stečaj iz ekonomskih razloga već zbog interesa tajkuna koji žele da se dokopaju zemljišta koje bi pretvorili u građevinsko, uvozničkog lobija ili drugih špekulanata. U potpunosti je neprihvatljivo da Srbija ostane bez fabrika koje su joj potrebne, a radnici bez posla i mogućnosti da obezbede egzistenciju svojim porodicama. S obzirom da neke od tih fabrika i sada rade ili će uskoro početi da realizuju određene poslove i zapošljavaju radnike po ugovorima o delu besmisleno je tvrditi da su one propale te ih poslati u stečaj kao što je urađeno. Odluke o stečaju treba poništiti, radnike vratiti na posao i ponovo započeti proizvodnju. Mi ćemo takav zahtev uputiti nadležnima navodeći ovde iznete argumente zbog čega ta preduzeća i dalje treba da rade. Potpuno je van pameti tvrditi da je primera radi Srbiji nepotrebna fabrika traktora te da je treba ugasiti – smatra Željko Veselinović.
On dodaje da će „Sloga“ insistirati i na donošenju zakona o zaštiti domaće proizvodnje.

– Reč nije o bilo kakvoj demagogiji i populizmu već o povlačenju racionalnog poteza za oporavak domaće privrede. Tim zakonom bi bilo propisano da sva preduzeća imaju obavezu da u određenom procentu materijale i opremu kupuju od domaćih ponuđača. Taj zakon koji iniciramo bi demonstrirao odgovoran odnos prema domaćoj privredi i omogućio zapošljavanje nove radne snage i povećao budžetska primanja – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari