Zbog pandemije pogođena proizvodnja u Fijatu, Zastavi, Slobodi, Nojsenu, Krušiku... 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Zbog procene da bi fabričke hale potencijalno mogle da postanu žarišta epidemije COVID 19, sve veći broj fabrika u Šumadiji i Srbiji, među kojima prednjače one najveće i najznačajnije, obustavlja proizvodnju ili značajnije redukuje njihov rad i broj angažovanih radnika.

Tako će zaposleni u kragujevačkom Fijat Krajsleru koji su, zbog epidemije COVID 19, od 16. marta na dvonedeljenom plaćenom odustvu,  prema današnjoj odluci Kriznog štaba kompanije, na prinudnom odmoru da budu i tokom naredne sedmice, odnosno do 3. aprila, kada će ponovo da se odlučuje da li će šumadijske automobidžije da se vrate u fabričke pogone, ili će da i dalje da ostanu ostanu kod svojih kuća.

Predstavnici zaposlenih u Fijat Krajsleru i firmi  Fijat plastik, koja posluje u sastavu FCA, osnovano pretpostavljaju da će plaćeno odustvo, koje se zaposlenima u Fijat Krajsleru plaća sa 65, a u Fijat plastiku sa 60 odsto od prosečne plate u prethodnih godinu dana, da ostanu do daljeg. Najverovatnije do početka maja…

– Naša fabrika je na plaćenom odustvu i zbog epidemije COVID 19 u Srbiji, ali i zbog situacije na tržištima na kojima prodaje automobile. FCA Srbija, naime, najviše automobila prodaje u Italiji, Španiji i Francuskoj, a to su zemlje koje su, u Evropi, najviše pogođene pandemijom COVID 19, tako da nastavak proizvodnje u Kragujevcu dobrim delom zavisi i od smirivanja epidemije u tim državama, kaže za naš list predsednik  Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fijat Krajsleru Zoran Marković.

U Logistici kragujevačke fabrike ističu da veliki broj delova za ugradnju u “Fijat 500L” u Kragujevac stiže iz Italije i Kine, te da na zalihama već odavno nema dovoljno pozicija iz tih zemalja. Izvesno je, tvrde, da ih zbog trenutne situacije u Italiji, pre svega, neće biti ni u dogledno vreme, što će svakako da odredi i dinamiku proizvodnje u Kragujevcu u kojem je, od početka godine do 16. marta, proizvedeno nekih deset hiljada gotovih automobila.

Krizni štab Zastave oružja, takođe je danas odlučio da  kragujevačkim oružarima, početkom ove nedelje započeto plaćeno odsustvo produži do kraja naredne sedmice. Predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić očekuje, međutim,  da će plaćeno odustvo radnicima Zastave oružja da bude produženo i nakon naredne sedmice, odnosno do daljeg. Tim pre što nadležni zdravstveni radnici  smatraju da će epidemija COVID 19 vrhunac da dostigne oko Vaskrsa, koji se ove godine slavi 19. aprila. U fabrici će, prema Ilićevim rečima, da ostane nekih stotinak od ukupno oko 2.600 radnika kragujevačke fabrike oružja.

– Prema informacijama koje imamo, zdravstveno stanje radnice pogona “Galvanizacija” naše fabrike, koja je zaražena virusom korona, stabilno je, i ona se oporavlja. Grupa od 26 radnika “Galvanizacije” koji su bili sa njom u kontaktu, u karantinu su. Za sada, nema novoobolelih radnika Zastave oružja, kaže Ilić.

U Savezu samostalnih sindikata Kragujevca kažu da je proizvodni proces značajnije redukovan i u kragujevačkim pogonima proizvođača građevinskih mašina, nemačko –austrijskog konzorcijuma Vaker – Nojsen. Više stotina radnika kragujevačke fabrike tog konzorcijuma uskoro će, prema saznanjima Sindikata, da bude poslato na plaćeno odsustvo.

Proizvodnja će, prema našim saznanjima, u potpunosti da bude obustavljena i u čačanskoj Slobodi, koja je jedna od najznačajnijoh vojnih fabrika u Srbiji, i čiji je generalni direktor Zoran Stefanović “u kućnoj izolaciji”.

U valjevskom Krušiku koji je, u minulih pola godine, zbog prodaje mina privatnim trgovcima oružja bliskim državnom vrhu, bio u žiži pažnje domaće, pa i međunarodne javnosti, trenutno je, zbog epidemije COVID 19, u obe proizvodne smene angažovano 1.050 od ukupno oko 3.200 radnika te fabrike.

Kako je Valjevo, uz Beograd, Čupriju i Niš,  najveće žarište epidemije izazvane virusom korona, sve je izvesnije, tvrde predstavnici zaposlenih,  da će i u Krušiku proizvodnja uskoro da bude obustavljena u potpunosti.

U kragujevačkom SIMENSU  kažu da im je, u aktuelnim okolnostima, “zdravlje radnika na prvom mestu”, zog čega su, kako doznajemo, za sada obe proizvodne smene skraćene za po sat, kako se zaposleni ne bi sretali pri dolasku i odlasku s posla.

U firmi Fori textile čije su zaposlene početkom sedmice, zbog nepostojanja zaštitne opreme, obustavile rad, broj angažovanih radnica u međuvremenu je sveden na polovinu… Informacije o prekidu proizvodnje, ili značajnijem smanjenju angažovanih radnika stižu i iz drugih šumadijskih i srbijanskih fabri

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari