Zorana Mihajlović: Ekonomsko osnaživanje žena strateški projekat države 1Foto: Kabinet potpredsednice Vlade

„Nastavićemo da podržavamo žene da za ono što znaju da rade dobiju opremu i da ono što proizvedu mogu da plasiraju na tržište.

Naš zajednički cilj je da omogućimo da žene u Srbiji budu jednako plaćene kao i muškarci, jer na taj način utičemo na privredni rast i ekonomiju zemlje“, rekla je ona tokom posete Belom Blatu u kome je okupljena Mreža „Ženski divan“, zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović i gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom.

Dodala je da žene u Srbiji, ukoliko se udružuju i ako su zajedno i solidarne, uz podršku države i međunarodnih partnera mogu da učine korak više u strateški važnom projektu ekonomskog osnaživanja žena.

Mihajlović je poručila i da će pomoći da se na kući staroj 100 godina udruženja „Belo Blato“ poprave krov i prozori, ali da je važno i da druga ženska udruženja od lokalnih samouprava dobiju prostor na korišćenje.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da su u poseti Belom Blatu kako bi upoznali žene, pokazali da ima dobrih primera, uputili ih da se udruže i da konkurišu za evropska sredstva, što će im doneti održivu egzistenciju.

„Ovaj projekat ima za cilj da unapredi ono što se u Srbiji uz sve aktivnosti koje smo preduzeli još uvek dešava, a to je da smo ispod evropskog proseka u vlasništvu zemljišta od strane žena, i to 18 odsto u odnosu na 29 odsto u EU. I kroz narednu IPA uključićemo ovakve projekte, posebno za osnaživanje žena na selu“, rekla je ona.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura izjavio je da je ovo mesto specifično zbog sklada koji vekovima vlada medju pripadnicima mnogobrojnih naroda.

„Mogu da budu primer mnogima kako se gradi tolerancija, neguju običaji, ali i kroz inicijative osnažuje život na selu. Drago mi je da na početku svog mandata ovim lepim povodom posetim upravo Belo Blato. Poseban akcenat ćemo staviti na žensko preduzetništvo i rodnu ravnopravnost“, rekao je on.

Predsednica Zrenjaninskog edukativnog centra, Radoslava Aralica, čiji je projekat usmeren na ekonomsko osnaživanje žena iz mreže „Ženski divan“ podržan sa 3,5 miliona dinara kroz IPA projekat „Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, rekla je da je projekat trajao godinu dana i da su uspeli da povežu pet udruženja, te da sledi važan deo, a to je plasman proizvoda na tržište.

„Tu nam je jako važna pomoć lokalnih samouprava, kako bismo promovisali ove proizvode i olakšano ih plasirali“, rekla je Aralica.

Šef Operacija u Delegaciji EU, Ingve Engstrom, izjavio je da je srećan da su mogli da podrže ovu inicijativu i da će EU nastaviti da podržava Srbiju u merama unapredjenja rodne ravnopravnosti.

„Pitanje osnaživanja žena i rodne ravnopravnosti je važno ne samo u Srbiji, već u celom svetu. A ženama u seoskim sredinama je potrebna najveća podrška. Njihov ekonomski razvoj je niži nego u drugim regijama, a patrijarhalni obrasci još više preovlađuju“, rekao je on.

Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, u saradnji sa MEI i UN Women, a uz finansijsku podršku Delegacije EU u Srbiji, realizuje trogodišnji projekat „Кljučni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, namenjen jačanju mehanizama za rodnu ravnopravnost i podršci ekonomskom osnaživanju žena.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.