Pouka iz kosmosa 1

Stanovnicima planete Zemlje u karantinu – jedine na kojoj postoji život, koliko se zna – moglo bi dobro da dođe iskustvo kako se u vasioni živi u izolaciji.

Dok Evropa i Amerika (severna) postaju epicentri zaraze, a daleka Azija, pre svega sa Kinom, kao da je odahnula od „početka kraja“ virusa korona, svaki valjani savet je melem zabrinutom svetu.

Pandemija je promenila putanju zahuktalog pohoda za čitavih 180 stepeni. Uz to, Svetska zdravstvena organizacija je sabrala da je od prvog poznatog slučaja do 100.000 obolelih prošlo 67 dana, za sledeću stotinu hiljada jedanaest, a samo četiri da se dostigne 300.000 zaraženih.

Međunarodni ekspert za mentalno zdravlje gospođa Sali Ros Bihari nalazi da u ovoj situaciji ljude najviše pritiska nesigurnost, kojoj je izvorište neizvesnost, sasvim različita od toga – kad na primer – padaju bombe ili rakete: „Nekad smo smo u stresnim prilikama nalazili smirenost u bliskom okupljanju, a sada moramo da se držimo udaljeni jedni od drugih. Sada su svakog časa moguća nova uputstva.“

Američki astronaut u penziji Skot Keli, jedan od najiskusnijih veterana NASA, koji je proveo skoro godinu dana u međunarodnoj svemirskoj stanici Mir, kao pomoć u ovozemaljskim iskušenjima piše u Njujork tajmsu šta je naučio o boravku u skučenom prostoru na četiri stotine kilometara iznad Zemlje, a što bi nam – kako kaže – „moglo da pomogne dok smo sada izolovani u kućama, kako bismo pomogli da se zaustavi širenje pošasti“:

„Za početak, napravite raspored časova – u kome će biti i rada i zabave – koga ćete se i držati, što će pomoći i vama i porodici da se prilagodite okolnostima.“

Ali, Keli opominje: „Nemojte da zaboravite da uključite i dovoljno vremena za počinak. Naučnici NASA su pomno pratili dužinu spavanja astronauta u vasioni i zaključili su da je kvalitet sna značajan za pribranost, raspoloženje i međusobne odnose – što je presudno i za obavljanje misije u kosmosu i ništa manje za karantin u sopstvenoj kući. Naravno, treba da imate na umu i svoj hobi, ali i – što je prema mnogim studijama veoma važno za život u izolaciji – vodite dnevničke beleške i kad se dani ponavljaju. Posebno je važno da stalno održavate kontakte, što dostignuta tehnologija savršeno omogućava.“ Astronaut dodaje, da se ne zaboravi, da su naučnici davno pronašli da izolacija ne oštećuje samo mentalno zdravlje, već i fizičko, a posebno imunitet.

Možda je i najvažnija lekcija Skota Kelija („to me je i održalo u životu u vasionskoj stanici“), koju je – kako beleži – naučio živeći u svemiru: treba imati poverenje u one koji znaju više od vas i stvarno poznaju svoj posao. Na kraju i zaključuje, poput lične poslanice žiteljima naseljene planete: „Upravo u ovom trenutku treba da tragamo za znanjem onih koji su najupućeniji i da ih slušamo. „Žuta štampa“ masovnog tiraža i nepouzdani izvori mogu da prenose neistinite vesti jednako kao što rukovanje predaje viruse, stoga moramo da tragamo za činjenicama. Posmatrana iz kosmosa Zemlja nema granica, a ljudi su zapravo i u dobru i u zlu neodvojivo povezani, što pokazuje korona.

Pouku iz kosmosa završava jednostavnim rečima: „I perite ruke – često“.

Na „prljave ruke“ bez predomišljanja ukazuju mnogi nepopustljivi čisti mediji na raznim stranama.

Tako – recimo – u Izraelu telavivski Haarec već u naslovu oglašava da je Benjamin Netanijahu, sa svojim malim timom zvaničnika koji podržava njegove stavove, „otmičar, koji protiv virusa korona, oduzima reč iz ruku vodećih zdravstvenih stručnjaka“.

Sajt Times of Izrael, dopunjujući sliku, dodaje da je premijer – dok je pod optužbama da neutrališe demokratiju – u nastupu na najgledanijem nacionalnom TV kanalu 12 sebe „u času velike opasnosti“, predstavio kao kapetana koji pouzdano upravlja brodom među santama dok druge nacije tonu, poput Titanika.

Poznati izraelski pisac, i ništa manjeg ugleda u svetu, David Grosman pažljivo razvrstava medije dok posmatra posrtanja „neimara javnosti“: „Ne mislim na ozbiljnu, istraživačku, hrabru štampu, već na onu, koja je mutirala u glasnogovornike čiji je cilj da ljudski rod pretvaraju u stado, ne retko u gomilu ološa.“

Zanimljiva su i zapažanja na „političkom čistilištu“. Agencija AFP tako beleži da je prema nacrtu hitno predloženog zakona, dostupnog na sajtu mađarskog parlamenta, predviđeno da vlada može beskrajno da produžava upravljanje „po obrascu vanrednog stanja, uvedenog zbog korone, uz mogućnost „prinudne obustave rada skupštine“.

U neprekidnom sukobu novinara i predsednika SAD, Rajčel Medou, u ime američkog kablovskog TV kanala Em-Es-En-Bi-Si upravo je saopštila da će kompanija prestati da prenosi dnevne brifinge o virusu iz Bele kuće, „ukoliko Donald Tramp nastavi da laže“.

Uz COVID 19 beleže se i drugačiji „virusi“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.