Kancer odiseja 1Foto: Radenko Topalović

Bio je nadomak Itake, ali ga je lažna Penelopa vratila u Troju. Troja će ovde biti istočnosrbijanski grad/ić (neće mi, valjda zameriti Dragan Jovanović koji vata Argonaute oko Donjeg Milanovca) a Niš Itaka na koju je povratak odisejski neizvestan.

Ali, možda je i ovoliko zafrkancije kojom olakšavam mučnu temu neumesno za pojedinačni slučaj koji je važan jer se slični broje barem stotinama. Zato odvajamo ove redove i prelazimo na

PROLOG

Vršnjak i rođak sprema se za, bolje reći, čeka na operaciju, srećom, kažu, manje razvijenog raka prostate.

Sve je počelo tegobama pre oko četiri godine tokom kojih je više puta odlazio lekaru i dobijao terapiju.

Testovi (saznao sam kako se zovu, pa ću i ja na njih) su pokazivali povišene brojeve, kadgod i tri-četiri puta veće od maksimalno tolerantnih.

Terapija lekara se svodila na – „da idemo i dalje s lekovima pa ćemo videti“. (Glas iz publike da ne kažemo „antički hor“ koja čuje ovaj deo ispovesti dobacuje – doktor taktizira „za pare“!)

A pacijent se priseća – nikad nije dobio uput za ultrazvuk iako ga u Troji ima, pa često i radi.

SCILE I HARIBDE BIROKRATSKO ZDRAVSTVENE

Početkom ovog maja dobija uput za uzorak biopsije koji posle dve nedelje ukazuje na kancer. Sledeći korak je da sa tim rezultatom ide u Niš, zapravo da odnese rezultat biopsije.

A datum konzilijuma može da sazna i telefonom. Telefon mu kaže datum u blizini polovine juna.

I eto tročlanog konzilijuma, razgovor i – preporučena operacija.

Posle toga, po zakonitostima našeg u(ne)ređenog zdravstvenog sistema na redu je odlazak kod izabranog lekara opšte prakse da izda uput za urologa u Nišu koji aminuje operaciju, tj. izda uput.

Taj dobri urolog lepo primi pacijenta, u njegovom pregledu pacijent se posle svih godina „dokopa i ultrazvuka“ na osnovu koga ga doca ohrabri da je na prostati „kancerić“.

A malo ga i rastuži jer ide na odmor tako da se operacija nišani „teško pre avgusta-septembra“.

Da bi se to desilo u Troji treba da uradi analize i dobije izveštaje o krvi, sa rentgena, od interniste… Čekao je malo i da se trojanski skener popravi…

Prikupi on to uredno sve, pa put pod noge i u Niš, uz plus uput za tamošnjeg anesteziologa koji takođe napiše svoje mišljenje (da je operacija moguća).

Tu se već nazire blizina Itake našeg Odiseja.

Tu je snabdeven još jednom „fleksibilnom informacijom“ sa sve jednim „kliznim datumom“.

Posle 15. avgusta, kad dragi čitaoci već čitaju ove redove, naš srećni dobitnik treba da se prijavi za neki petak – slobodna je ovo zemlja – mož da bira koji oće petak u životu, ali uz ograničenje da kad ga odabere, mora da bude spreman da od 12 do15 h, tog petka bude u Nišu da pokupi sve gorepomenute papire i vrati ih u Troju.

Datum operacije se u toj službi ne pominje, a ne zna se ni da li je za to možda zadužen taj šalter koji vraća dokumentaciju.

Će da vidi kad otide, a ja ga ovde podsećam da se tamo obretne pre 12 h, možda sazna za još neku proceduru.

I, niste valjda zaboravili, to se ne preskače, reda mora da bude – pre tog petka da se javi svom izabranom lekaru da mu za taj petak odobri putne troškove do Niša.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.