Perfidne olakšice 1Foto: Predrag Mitić

Stepen njihove perfidnosti je upravno srazmeran mogućoj moralnoj i materijalnoj šteti koju prouzrokuju.

No, ti dobri potezi i odluke se i planiraju tako da njihovo tumačenje javnosti sadrži i mnoge nijanse, rukavce i naročito pukotine kroz koje će žilice obmana i laži što bolje prodirati.

Da se ukorene do mere da postanu uobičajene.

Da se naviknemo, da se čak divimo šteti od njih. Da sve ono što nam je prodato, prihvatimo kao da su bubrezi…

To može da liči na šemu – šta se bunite na zagađen vazduh, ako raste bruto nac. dohodak (BDP). Još jedan primer kad od siline dobre vesti mnogi ne vide da je operacija loša je – prodaja državnih hartija, obveznica.

Koliko puta nam je saopšteno da je divota kako dobro idu, kako se brzo rasprodaju po kamati od dva-tri posto sa rokom dospeća do 2027 – a sad ima i do 2033.

Još kad Mali izgovori cifre (nekoliko milijardi evra) siroti konzumenti čuju samo te milijarde i da je sve strahovit uspeh.

Hvatali bi se za glavu kad bi samo znali da su to – pozajmice. Krediti.

Možda naoko deluje jeftinije od pomenutih kredita najnovija digitalizaciona vest: srpska policija dobila je, ili beše kupila, nevažno je, 50 automobila za špijunažu automobila građana.

Klikne se na dugmiće i može da se odmah ustanovi da li je auto registrovan, čiji je, valjda i da li plaća parking i niz mupovski interesantniih podataka… Ali ima i dugme da se sazna da li je vlasnik auta dužan – izvršiteljima.

Kao novoustanovljenoj privatnoj službi koja je, videli smo, više nego grab(ež)ljiva.

U osnovi, to je, makar i zakonit, udar na elementarne slobode.

Ali, pitamo li se da li će taj MUP servis izvršiteljima i koliko povećati ne samo nadležnosti, već i poslove, radne operacije policije.

Da li će protokom vremena povećan obim posla na evidentiranju i prijavljivanju dužnika, tražiti i povećan broj policajaca?

Kako će se i koliko to plaćati, neće valjda izvršitelji da ih plaćaju.

Na korak smo, a već smo mentalitetski pripremljeni za njega, da nekom geniju padne na pamet da uvede specijalnu – izvršiteljsku policiju…

I da se to proslavi dobrom vešću o još jednom uspehu, napredne, digitalizovane zemlje.

Kad o ovom mislim, uvek pomislim i na mog sirotog izabranog lekara.

Ne znam kako vi, kad odem kod njega, pozdravim ga rečima kako ste knjigovođo moj.

Ne znam da li sledeći put da proširim pozdrav.

Jer, nova dobra vest i perfidna olakšica za građane Srbije (a sve je u njihovu korist) glasi – izabrani lekari će odsad, pošto već imaju sokoćala i umreženi su da preuzmu i deo poslova em građana, em državnog zdravstvenog fonda i otvaraće i bolovanja on lajn.

I dosad su, gledao sam, baveći se mojim zdavstvenim i apotekarskim knjigovodstvom, po kompjuteru duže tipkali, nego što su me stetoskopom pipkali.

Nije problem u tome što kucaju sa dva prsta, već što digitalizacija podrazumeva još bolju opremu i drugačije osposobljene kadrove…

A plate u državnoj upravi za dobre pare obračunavaće Kurir!