"Pisari" i Dra(j)inac 1Foto: Predrag Mitić

Kako se zove selo između Svrljiga i Knjaževca – nisam proveravao da li ga je zahvatila Brnabićkina cirkulacija, pa možda i ne postoji, osim na putokazima – Drainac ili Drajinac.

Kad se ide od Svrljiga na sever, na putokazu za skretanje piše sa J. Ali kad se ide od Knjaževca na dole, tog slova nema – piše Drainac.

Možda se nekome čini da to nije važno, od kakvog je značaja da li se neko seoce u brdima, pritom uveliko obezljuđeno, ili nestalo zove ovako ili onako?

Takvom razmišljanju ne pomaže ni ona velika priča o borbi Vuka Karadžića za (lelebože, llatinično!) slovo J, kad je kritičaru Jovanu Hadžiću otpisao da bi bio ovan da nije slova J.

I sam sam nekom srećom sačuvao J u prezimenu, pa mi je isto kao dedovo i očevo, a ne kako ga je neki pisar prvi put izostavio. Ali to je bilo pisano kad su i pisari bili manje pismeni.

Da li!?

Jer, vidimo i sada da ima nepismenih pisara.

Na saobraćajnom znakovlju, nije nikakva novina, po Srbiji često srećemo najbudalastije greške počev od onog da se ćirilično I napiše kao latinično N do potpuno pogrešnih imena ili loše izmerenih kilometraža do nekih mesta.

Nepismenost pisara ide od dna do vrha. Zahvata i institucije koje su čuvari pismenosti.

Dobra je ilustracija iz državnog radija koji neguje dragocenu emisiju Srpski na srpskom. Ali, nju ne slušaju i njena pravila ne poštuju ni susedni urednici susednih emisija.

Tako će jezikoborci reći npr. da je neispravo reći Zvezda gostuje Ciboni, ali će odmah posle tri minuta sportski novinar to izgovoriti…

Zbog toga sam negde u ovim ili nekim drugim tekstovima rekao da bi, osim što bi političari i poslanici trebalo da podležu lekarskom pregledu, zabranio bavljenje politikom svima koji nešto oće da napraJe, a nikad ništa ne napraVe.

Svašta još može da se kaže o ovoj sitnici sa Dra(j)incem i pisarima iz jezičkog ugla.

Ne zaboravimo, međutim, da se iz ovog zbunjujućeg J na putnim tablama, a ne samo ovde no i drugde, može mnogo pročitati o organiizaciji države, odgovornosti, kadrovskoj politici, partijskom zapošljavanju itd.

Kao i o organizaciji rada na održavanju puteva, nadležnostima lokalnih samouprava i rupama u podeli nadležnosti između njih i republike, kukala joj majka, nije više ni republika…

Jer, ako su saobraćajnoznakovni pisari podeljeni po regionalnoj nadležnosti kao što je, recimo, održavanje puteva pa je isti put do granice jedne opštine bolje održavan, a odatle preko druge – nikako, onda su možda knjaževački pisari pismeniji od svrljiških, ili obrnuto.

Ako je nadležnost nepodeljena po opštinama, onda je jedna smena u firmi za održavanje pismenija od druge, ali uz napomenu da je tendencija nepismenosti svugde u rastu i da sveukupno tendiramo nepismenokratiji.

Ne bih isključio ni namernu grešku, možda ne ovde u Dra(j)incu, pošto se naše vlasti sve više opismenjuju u načinima da muljaju, da se ugrađuju itd.

Kao za mnoge nabavke i za saobraćajne table sigurno se raspisuju nekakvi tenderi, pa što više zamena zbog grešaka ili oštećenja, to više tendera.

Lično poznajem jednu nedovršenu ulicu u kojoj se bankine izgleda menjaju kad god bankinašima zafale pare.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “„Pisari“ i Dra(j)inac”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.