Ilustrovana Vučićeva politika 1

Tamo ga je ugostila Irina Veljković, novinarka nepoznatog zanimanja koja je spletom neverovatnih okolnosti trenutno pomoćnica glavnog urednika Studija B i autorka emisije originalnog naziva – Beograd na vodi.

Ponosna autorka Beograda na vodi, dakle, na kraju tog segmenta emisije izrekla je istorijsku rečenicu: „Poruka ovog Prelistavanja je: razmišljajte svojom glavom!“, dok je pored markantnog Kaić Ištvana, sedela u stavu Rodenovog „Mislioca“ i listala Informer, tako da je taj prizor ekspresno razbudio sve koji su tog jutra, van svih očekivanja, videli dve osobe na Studiju B koje pod punom moralnom, materijalnom i krivičnom odgovornošću tvrde da misle svojom glavom. Što je u njihovom slučaju na prvi pogled veoma nezgodno, pošto razmišljanje svojom glavom nije automatski pozitivna stvar. Što prevashodno zavisi od modela glave.

Nekim ljudima, na primer, nikada ne bi trebalo preporučiti da po svaku cenu misle svojom glavom, jer to može da ima posledice po naše društvo u celini, a samim tim i na pokojni slobodarski Studio B.

Tako smo Slaviša Lekić & ja postali još jedna prepreka Srbije na putu evropskih integracija. Već vidim rasplet: Vučić priznaje Kosovo, ali ne priznaje da ga je priznao, kada mu stiže poslednji zahtev Evropske unije, zasnovan na svojeglavom misaonom procesu Ištvana Kaića & Irine Veljković: „Mister Vučić, ne možete u EU dok su na čelu NUNS-a i Danasa ovaj i ovaj!“

– Konačno jedan zahtev koji ću da ispunim bez unutrašnjeg dijaloga – reći će Vučić, čovek koji se u medijima okružio sve samim N. N. licima (tzv. Nezavisnim Naprednjacima), koja na prvi pogled imaju više sreće nego pameti, jer su su zatekli u pravo vreme na pravom mestu. Dok smo se svi mi ostali zatekli u Vučićevo vreme na pogrešnom mestu.

Istog dana kada su Ištvan & Irina javno demonstrirali zašto razmišljanje svojom glavom nije preporučljivo za baš sve koji poseduju glavu u trajnom vlasništvu, izašla je iz štampe Ilustrovana Politika, čiju naslovnu stranu kao da su pravila dva naduvana studenta grafičkog dizajna iz Berlina 1939. Mada su je pravila dva zloglasna državna novinara iz Miloševićevog vremena, koja su, ko što red nalaže, iskoristili drugu ukazanu šansu, našavši se u pravo vreme na pravom mestu, negde unutar Vučića i njegovih misli.

I oni isto misle svojom glavom, što se primećuje, iako bi tu njihovu naslovnu stranu i tekst o izdajničkim medijima garantovano potpisao i Vučić, ali je zbog reformatorskog imidža za taj posao našao idealne osobe – ljude koji misle svojom glavom koja pukom slučajnošću misli kao i Vučićeva glava.

Kada bi vam neko rekao da ilustrujete Vučićevu epohu, valjda bi nacrtali Irinu & Ištvana kako misle svojom glavom dok ujutru prelistavaju Informer, i dva Miloševićeva novinska potrčka kako u oktobru 2018. godine, skroz uduvani, prelamaju naslovnu stranu Ilustrovane politike, specijalno izdanje za Berlin 1939. godine.