Bezdušna profesija 1Foto: Miroslav Dragojević

Još poraznije je to što su izvršitelji plenili 100 evra dužnicima, koji uglavnom dolaze iz redova najsiromašnijih slojeva stanovništva, i pored preporuke Komore javnih izvršitelja da se uzdrže od takvih poteza kada je reč o ekonomskoj pomoći koju država daje građanima.

Međutim, jedan broj izvršitelja srama nema, i zanemarujući preporuke svoje komore, izvršio je dodatni udar na egzistenciju socijalno najugroženijih stanovnika.

Veoma je zanimljivo ponašanje nadležnih u državi koji nijednom rečju nisu reagovali na frapantno i nečovečno ponašanje dela privatnih izvršitelja niti su sprečili da se to dešava iako su u mogućnosti da to učine.

Prvi nonsens je što Komora javnih izvršitelja ne može da naredi svom članstvu da se suzdrži od izvršenja već samo da mu preporuči da to ne čini.

S obzirom na to kojim poslom se bave privatni izvršitelji, i na koji način njihovo postupanje deluje na egzistenciju dužnika, zakonski je morala biti propisana obaveznost instrukcija koje daje Komora javnih izvršitelja a nikako da ona ima samo snagu preporuke.

Isto tako bez obzira na to nadležni imaju pravo da obustave nakaradno postupanje privatnih izvršitelja koji oduzimaju 100 evra pomoći dužnicima.

Naime, ta pomoć se smatra primanjima iz domena socijalne zaštite zbog čega su izuzeta od izvršenja.

Međutim, vlast se po ovom pitanju, iako su mediji pisali o zapleni pomoći od 100 evra dužnicima od strane privatnih izvršitelja, ne oglašava.

Na taj način se još jednom potvrđuje da su aktuelnim vlastima u Srbiji interesi banaka i krupnog kapitala važniji od interesa građana Srbije, u konkretnom slučaju ljudi koji su dužnici zbog loše ekonomske situacije za koju je država najveći krivac.

Inače, ovo nije prvi put da privatni izvršitelji ignorišu preporuke svoje komore i postupaju potpuno drugačije od predloženog.

Poznat je slučaj koji se zbio tokom vanrednog stanja i policijskog časa kada je izvršitelj u Novom Sadu i pored preporuke Komore izvršitelja da se sa to ne čini do do njegovog okončanja pokušao da iseli porodicu u Novom Sadu.

Takvo skandalozno rezonovanje kao i oduzimanje 100 evra od dužnika veoma jasno pokazuje da privatni izvršitelji postupaju bezočno zbog čega ta institucija što pre mora da bude ukinuta.

Jednostavno, od izvršitelja narod nema nikakvu korist već samo štetu.