Kremansko praznoverje Jovane Jeremić 1Foto: Printscreen / Pink

U subotnjem izdanju vikend jutarnjeg programa televizije Pink, čija je voditeljka Jovana Jeremić, pričalo se, između ostalog, i o „Kremanskom proročanstvu“.

Gost u studiju je bio Dragan Pjević, koga je voditeljka predstavila kao „glavnog tumača Kremanskog proročanstva“, ma šta to značilo.

Usledio je razgovor o „mističnom“ selu Kremna, smeštenom između dve planine, Zlatibora i Tare i njegovim „čuvenim“ prorocima koji su predskazali sve i svašta a i još toga treba da se desi u budućnosti a zapisano je u tim „proročanstvima“, koja su po važnosti „treća u svetu“.

U jednom trenutku, nakon priče o tome da li „Kremansko proročanstvo“ predskazuje skorašnji nuklearni rat i glupostima da će Rusija napasti Tursku i osvojiti Istanbul, te da će Aja Sofija postati „pravoslavna crkva“, Jovana Jeremić i njen gost „ekspert“ dotakli su se i bolne teme, razornog zemljotresa u Turskoj i Siriji koji je do ovog trenutka odneo više od 25.000 života i izazvao veliku materijalnu štetu i razaranja.

Ispostavilo se da se „glavni tumač Kremanskog proročanstva“ razume i u seizmologiju pa je objasnio da su zemljotresi, između ostalog, stvar „prirode“, te kako oni nastaju i koji su se sve veliki zemljotresi zbili dosad da bi u jednom trenutku rekao da je za njega zemljotres u Turskoj (Siriju je zaboravio da pomene) „diskutabilan“.

Iz dalje njegove priče na tu temu moglo se shvatiti da Pjević aludira na to da je zemljotres, čiji je prvi udar bio prošlog ponedeljka, izazvan „veštački“ i da je usledio nakon što je Turska „podržala Rusiju“ u ratu sa Ukrajinom.

Dok je gost govorio, kamerman je često prikazivao ekran na stolu ispred voditeljke kako bi se videlo da „dok ružičasta televizija otkriva tajne Kremanskog proročanstva“, njena gledanost je najveća među svim televizijama u tom trenutku.

Kremansko praznoverje Jovane Jeremić 2
Foto: Luca Marziale / Danas

Te, zaista nemam drugu reč do budalaštine koje je izrekao gost, voditeljka Jovana Jeremić je prokomentarisala rečima da će vreme pokazati šta se tu desilo i navela da je zemljotres odneo brojne žrtve. Na to je gost odgovorio rečima „pa dobro“.

Najverovatnije nije ni slušao šta voditeljka govori i da pominje tragično izgubljene živote, što naravno nije opravdanje za neprimereni komentar koji je dao, zato što je želeo da što pre nastavi sa svojom „ekspertizom“ zemljotresa kao fenomena i tumačenjem „Kremanskog proročanstva“.

Izricanje bizarnih teorija zavere o poreklu zemljotresa koji je zadesio Tursku i Siriju nije samo nešto što može da se svrsta pod devizu „glupost je neuništiva“ već je i duboko uvredljivo i nepristojno prema žrtvama nesreće koja je zadesila te dve zemlje. Što bi se reklo narodski – „dno dna“.

Težnja da se „Kremansko proročanstvo“ iskoristi u turističke svrhe nije opravdanje za banalizovanje i nepoštovanje prema žrtvama zemljotresa.

Isto tako, izgovaranje budalaština pod firmom „zabavnog programa“ i jurenje „šera“ po svaku cenu nisu izgovor za eksploataciju ljudske nesreće zarad promocije i zarade.

I na kraju, sa pravom se može pitati, zašto REM ne reaguje na neprimeren program na „ružičastoj TV“ i sankcioniše ga zbog takvog sadržaja?

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari