Naime, tih dana me je napala jaka prehlada koja me je „prikovala“ za krevet i sprečila da napišem kolumnu. To je razlog što će ova priča „ugledati svetlost dana“ sedam dana kasnije nego što sam planirao.

U Beogradu, je u noći 1. na 2. februar u klubu „Štrafta“, održano muzičko veče povodom godišnjice smrti Sida Višisa, basiste prve pank grupe na svetu, Sex Pistols. Sid Višis je svoj život okončao 2.februara u NJujorku nakon što se predozirao na žurci. Pankeri taj dan nazivaju „Sidovdan“ i obeležavaju ga širom sveta kako bi odali poštu jednom od osnivača pokreta. Taj „praznik“ se obeležava u Beogradu još od 80-tih godina a oni koji se sećaju tvrde da je tada bilo i predloga da se tog dana maršira centralnim gradskim ulicama „Sidu u čast“. Do toga, iako su ideje bile ozbiljne nikada nije došlo, pa se „Sidovdan“ u Beogradu tradiconalno obeležava večerima Sex Pistols i pank muzike.

Za razliku od drugih muzičkih pravaca, pank pokret ne priznaje bilo kakvu hijerarhiju. To što je neko stariji ili poznatiji ne znači da mu se priznaje bilo kakva „prednost“ a oni koji smatraju da je „zaslužuju“ su predmet podsmeha. Međutim, pank pokret sa druge strane iskreno poštuje rodonačelnike i upravo je to razlog postojanja „Sidovdana“. Reč je gestu istinske naklonosti a ne bilo kakvom „idolopoklonstvu“. Koliko je Sid Višis značajan za pankere najbolje ilustruje rečenica kojom se „časte“ oni za koje se smatra da su se „prodali“ a glasi „Izdao si Sida i pank“. Lojalnost „sidovštini“ još na svom drugom albumu jasno je izrazio i verovatno najveći pank bend svih vremena The Exploited u pesmi „Sid Vicious was innocent“, aludirajući da nije odgovoran za nesrećnu smrt svoje devojke Nensi. Neko će reći, čime je narkoman i alkoholičar zaslužio da ima svoj dan? Tačno je, Sid nije bio svetac, imao je niz mana ali je činjenica da je svojim angažmanom u Pistolsima dosta učinio za stvar progresa. Sid je blaćen i odbacivan i u pank pokretu, naročito od strane anarho-pankera koji su spremni optužujuće da upru prst u sve sem u svoju malograđansku netoleranciju i sektaštvo.

Veličina Sida Višisa se ogleda u tome da sasvim zasluženo slovi za jedinog istinskog pankera u grupi Sex Pistols. I zaista, dalji muzički angažman Džonija Rotena, Stiva Džonsa i Pola Kuka, kao i to što je prvi oženio bogatu naslednicu jasno pokazuje da je za njih pank bio samo trenutni trip a ne stil života i ideološko opredeljenje kao u slučaju Sida. Upravo je Sid najbolji primer ispravnosti postavke da neko ko u bend dođe iz publike više voli i veruje u pank nego bilo koji originalni član grupe. Jednostavno, Sid Višis je bio panker u pravom smislu te reči. I zbog toga ću, iako od Pistolsa više cenim The Clash, 7. Seconds, Angelic Upstarts, uvek slaviti „Sidovdan“ a Višisa od srca smatrati legendom.