Tifozi protiv Rio Tinta 1Foto: Luca Marziale / Danas

Protestima protiv izgradnje rudnika litijuma u okolini Loznice britansko-australijske kompanije „Rio Tinto“, na sebi svojstven način, pridružile su se i pojedine fudbalske navijačke grupe u Srbiji.

Kačenjem transparenata sa porukama protiv realizacije tog projekta, tokom odigravanja utakmica 18. kola fudbalske Superlige Srbije, izjasnili su se „crveni đavoli“, navijači kragujevačkog Radničkog, „firma“, navijačka grupa novosadske Vojvodine i „invalidi“ tifozi beogradskog Voždovca.

Na meču osmine finala Kupa Srbije odigranom u Nišu između leskovačke Dubočice i Partizana poruku protiv rudnika „Rio Tinta“ istakli su navijači beogradskog kluba „grobari“.

Moguće je da su i neke druge navijačke grupe protestovale na istovetan način protiv izgradnje rudnika litijuma britansko-australijske kompanije a da ja to jednostavno nisam primetio. Nije isključeno da će se u nastavku fudbalskog takmičenja u Srbiji tim povodom oglasiti i tifozi drugih klubova.

Protest navijačkih grupa protiv izgradnje rudnika kompanije „Rio Tinto“ potpuno je opravdan. Ekološke organizacije kako u svetu tako i kod nas karakterišu „Rio Tinto“ kao kompaniju koja ne vodi dovoljno računa o zaštiti životne sredine.

U Srbiji postoji masovan pokret koji se protivi investiciji „Rio Tinta“ u okolini Loznice jer smatra da bi to bilo pogubno po rečne tokove ali i zdravlje žitelja u oblasti Jadra.

Takođe, treba naglasiti da još uvek nije urađena studija koja bi pokazala da je iskopavanje litijuma u okolini Loznice bez opasnosti po čoveka i prirodu. S obzirom na sve to razmišljanje tifoza u Srbiji da će kompaniji „Rio Tinta“ profit biti važniji od ekološke sigurnosti je potpuno legitimno.

Ono što predstavlja svakako veoma prijatno iznenađenje je da su se organizovani fudbalski navijači pokazali u sasvim drugačijem izdanju od uobičajenog. Javnosti su poznati po svom huliganizmu i kontaktima sa kriminalnim krugovima međutim sada su se pokazali kao angažovani i društveno odgovorni građani. Poznato je i to da su se navijači u Srbiji kolektivno prijavljivali kao dobrovoljci za postavljanje zaštite u vreme velikih poplava 2014. godine i da veoma često učestvuju u humanitarnim akcijama.

Dizanjem glasa protiv izgradnje rudnika „Rio Tinta“ u Srbiji navijačke grupe koje su to učinile razbile su stereotip po kome su tifozi u našoj zemlji poslušnici aktuelne vlasti koja uveliko propagira tu investiciju. Isto tako treba naglasiti da je navijački angažman po pitanju „Rio Tinta“ pokazao da bez obzira na opravdane kritike kada rade stvari koje nisu dobre, prema njima nikako ne treba imati predrasude i predubeđenja da ne mogu da urade ispravnu stvar.