Život na Veneri 1Gojko Vlaović Foto: Miroslav Dragojević

Naime, oni su posmatrajući tu planetu teleskopom utvrdili da u njenoj atmosferi, na visini od pedesetak kilometara, postoji gas fosfan koji proizvode isključivo živi organizmi. Na osnovu tog pronalaska razvili su osnovanu naučnu pretpostavku da na Veneri postoji život.

Ova vest, nakon što je obelodanjena, bila je jedna od udarnih u svetskim medijima. Iako je reč o nesumnjivo velikom otkriću, ono nije privuklo veću pažnju javnosti.

Da je otkriće značajno nema dileme. Istina je da se ne može nazvati revolucionarnim, jer tragovi života bar u ovom trenutku nisu pronađeni, ali je istovremeno to najveće otkriće u istoriji istraživanja života van naše planete.

Neko će pak reći, da, ali već postoje osnovane pretpostavke da život postoji na nekim planetama, poput recimo Marsa. To je tačno.

Međutim, ta pretpostavka se zasniva na tome da je utvrđeno da na toj planeti, u njenoj unutrašnjosti, najverovatnije postoji voda. A kao što je poznato voda je sredina iz koje može da se razvije život, kao što je to bio slučaj i na Zemlji.

Ipak, to što na Marsu najverovatnije postoji voda to istovremeno ne znači da u njoj zasigurno obitavaju živi organizmi. S druge strane, mogućnost da fosfan proizvodi nešto drugo, a ne živi organizmi je svedena na minimum.

Naime, poznato je da fosfan može nastati iz pojedinih industrijskih procesa. Venera spada u red planeta koju su Zemljani najviše istraživali tako da se pouzdano može tvrditi, bez potrebe za posebnom argumentacijom, da na njoj ne postoje bilo kakve industrijske aktivnosti, čime je ta mogućnost nastanka fosfana eliminisana.

Nema dokaza da fosfan na Veneri nije organskog porekla sem ako je slučaj o nama nepoznatim fizičkim i hemijskim procesima. Venera je prilično negostoljubiva planeta na čijoj površini se beleže enormno visoke temperature.

Šanse da upravo tu postoji život nisu uopšte izgledne. Međutim, u atmosferi Venere temperature su znatno niže, te bi tu mogao da postoji život.

Pretpostavka je da je najverovatnije reč o nekim mikroorganizmima mada postoje i neutemeljene teorije da su u pitanju žive forme nalik insektima.

Ipak, otkriće nije privuklo veću pažnju javnosti. Stvar je u tome što dosta ljudi, kada je reč o interesovanju za otkrića u svemiru, ne interesuju „sitne“ stvari.

A takve su, za njih, sve koje nisu pronalazak inteligentnih oblika života, poput onih iz serije „Zvezdane staze“.

S obzirom da su šanse da se na užarenoj Veneri nađe bilo šta „tog tipa“ već da je najverovatnije reč o „običnim“ mikroorganizmima, javnost nije pokazala zainteresovanost.

Ipak, sviđalo se to nekom ili ne i potencijalna bakterija na Veneri je isto toliko vanzemaljac koliko i E. T. pa bi njeno eventualno otkriće bilo od istorijske važnosti.

Shodno tome, željno očekujem da se pretpostavka astronoma o životu na Veneri što pre potvrdi i da to eventualno bude prvi korak u otkrivanju drugih živih bića u kosmosu.