Ekspres lonac 1

Ne znam kako je sa drugima, ali iz moje točke zrenija živimo u vremenu brzih promjena, toliko brzih da se ne zna ni ko, ni kad, ni gdje veže a ni driješi.

Prosto se, bar se meni tako čini, čovjeku svakih malo malo zamanta. Sebe često u tom mantanju uhvatim, kako nemam pojma jesam li već evo i sad ovo pisao ili nisam, jesam li naslov već koristio i svašta nešto oko toga.

Valjda je to do te brzine i do tih promjena. Posebice na zemljopisu na kojem trenutačno obitavam, Boga mi i u Regionu (jebo vas Region), a u proteklih ne trideset, već će biti brat bratu umalo pa četrdeset godina. Ali neka nas na ovom broju od trideset.

Svašta se kuhalo i u raznim loncima, s poklopcima ili bez njih, i po raznim receptima za ne baš probavljivu klopu, koja po loncu nosi i ime. Uzmimo na primjer nešto kao Bosanski lonac, uz intervencije u recept. Sad, kakve to veze ima glede brzine i promjena. E pa u nekom trenutku bilo je došlo do usporavanja, kad se baci oko na snove i ambicije.

Vremenom prosto nestrpljenje traži novine. Baš tada i baš tako pronađeno je rješenje. Ekspres lonac. Mnogi tvrde da nema ništa dok se sve lijepo i polako ne krčka u ne potpuno poklopljenoj šerpi, ili i poklopljenoj, ali uz povremeno provjeravanje stanja i potrebe dodavanja nekog od sastojama, uglavnom i najčešće razvodnjavanjem navodnjavanjem. A i kako mi drukčije. Boga. Pokazalo se kako ipak može poslužiti Ekspres lonac, ne mijenja toliko ukus, a na vremenu se baš uštedi.

Što je dobro došlo i korisno u trci za kakav takav opstanak. Bilo koga, bilo čega, bilo gdje. Broj neustrašivih, onih kojima je šištanje pare iz Lonca izazivalo nelagodu, nekome i paničan strah, nešto slično odnosu prema korištenju plina, značajno se smanjivao.

Skoro pa se sveo na nivo incidenta. Što se dogodilo i događa i onima koji čekaju da korisnici Lonca zgotove sve što pripremaju, pa da se onda nekako prislone kad krene degustacija, a za njom i masovna konzumacija. Samo je jedan mali problem u cijeloj toj raboti.

Uglavnom su se Lonca dočepali diletanti i kuhari trećepozivci, uz angažman zanimljivim kriterijima izabranih savjetnika stručnjaka, marketinških majstora poznavaoca Lonačkog djelovanja, uz blistavu asistenciju prihvatljivih i provjerenih prethodno, medijskih djelatnika. A Ekspres lonac ko Ekspres lonac. Jebiga, i on ima dušu, ima i neke fizičke sposobnosti, shodno i jednom i drugom su mu i zahtjevi.

Ako niste pažljivi, ako ga ne tetošite, ako mu unutrašnjost, a moga mi Boga i neke vanjske okolnosti ne osigurate sa potrebama, u najmanju ruku može sve pretvoriti u potpuno neočekivanu zagoretinu, nakon konzumacije koje može izazvati nepodnošljive probleme sa probavom. A može mu se dogoditi, ako mu se poremeti hajmo reći onaj pVt, da poludi, eksplodira, da najebu oni u redu čekajući konzumenti.

Korisnici uglavnom nisu prisutni, možda neki od dežurnih odleti, korisnici ili su se već na vrijeme razbježali, ili negdje uz piće traže nove mogućnosti. Uvijek se nešto novo pronađe.