Udri po coroni 1

Bilo je i prošlo glasovanje za slanje narodnih predstavnika tamo gdje im je mjesto. Neustanovljen broj glasača glasao je, a još neustanovljeniji broj nije. što je i bilo i ostalo bitno, k’o preklanjski snijeg, kojeg i nije bilo nešto mnogo.

Bitni su procenti i broj mjesta u Uglednom domu. Jedna, kako se moglo čuti količina naroda koja je glasala i dalje je ubijeđena kako je birala predstavnike, a ona druga nema pojma šta je bilo.

Ovi koji su kao birali, nemaju pojma ko će im biti predstavnici, ali imaju pojma o tome da su ih izabrali, drugi, koji nemaju pojma, znaju da kao njihov niko neće ziher.

Pođeđe naleti neki ekspert kojem pođe za glasom reći da su prošle stranke, posebice jedna, od valjda tri, plus izmišljene prišipetlje, te da će u toj jednoj kojoj niko drugi i ne treba, ali će nekog eto možfa i priključiti, JEDAN ČOVEK, samostalno kao što samostalno i samointegrativno, dobro, možda mu neki savjetnik uz pristojne međunarodne pare malo pomogne, odlučuje o svemu, skuckati spisak, pa će tako građani po spisku dobiti izabranike.

Ubijeđeni da su ih oni poimenično izabrali.

Sve će ipak malo sačekati, a čekanje će olakšati, uz malo o poplavama, nova priča o dogovorima za Kosovo, uz prethodne razgovore i konsultacije sa Moskvama, Briselima, Vošingtonima i još ponekim apetitlijama, koji će domaćim pomoći da se sami dogovore i usklade apetite sa finansijskim mogućnostima i gladnim ustima.

Možda će se sve zalaufavati, možda usporavati, nije baš do kraja jasno, pa onda u sve to ulijeće spasonosna coronarna, covid-19 priča. Koja je krenula sa prebrojavanjem virusoliranih, oboljelih, izliječenih iako se lijek, posebice vakcina još i ne nazire, a posebice umrlih.

Ovi posljednji nesretnici dušu su dali za prebrojavanje. Samo se njih i prebrojava. I nije bitno jesu li na Ahiret preselili zbog corone, sa coronom, jesu li samo bili testpozitivni.

Moguće osnovne teške bolesti, stresovi, sve ostalo što je moglo biti i nije toliko bitno. Tu i dalje, kako reče jedan iz struke u dobrom zdravstvenom sistemu, ili nema termina, ili ako ih ima, ima za mjesec dva.

Uz brzinsko mjerenje temperature i odgovarajuću zaštitu. što sve pomaže masama kandidata po jednom ljekaru.

Koji je zaštićen od infekcije, pa se još uvijek ne govori o stotinama, već o desetinama do kojih je corona prodrla, uračunavajući i svo ostalo medicinsko osoblje, ako je za utjehu.

Ovdje je kao još i dobro, kako je u takozvanom razvijenom, više ili manje demokratskom dijelu Svijeta.

U kojem se i ne zna broj već nabrojanih.

Pomalo počinje mahnitati i potreba za testiranjem, razmišljanje o obnavljanju žešćih zaštita, skoro do opetovanih zabrana kretanja, uz nužne izuzetke vezane za punjenje budžeta. što više o pandemiji i epidemijama, ne ide odvojeno, to manje o ostalom.

Pa neka.

Zdravlje izbornih baza najvažnije je.

Mene malo brine testiranje. Iskustvo o pouzdanosti onih markera na rak, koji skoče i kod najmanjih upala, pa pomisao na respirator, pouzdan k’o umjetno disanje usta na usta, ona vlastele na narodna… Haj’mo još malo o coroni, o covid-19, možda odloži sve ostalo…