Crni glas 1Jasmina Lukač

Sada 2020, rezultat nije napravila Vučićeva nepostojeća politika (i liberali i radikali) i usiljena medijska kampanja, ne čak ni Vučić kao takav. A najmanje je taj rezultat napravila SNS.

Glasove su Vučiću doneli pozivni – kol centri – unajmljeni radnici za zvanje telefonom sa pristupom podacima za unutrašnju upotrebu. To je jače od Jedinstvenog biračkog spiska, to je pregled iz koga se vidi kako svaka kuća (stan) u Srbiji glasa.

Nije potrebno imati spisak po imenima, a nije ni bitno, za svako domaćinstvo, ali svako, se zna da li je uz vlast ili nije. Nema tu više ni partije ni politike, to je čista konfekcija, fabrikovanje glasova, masovna i mehanička proizvodnja….

Iznajmljeni radnici su u poslednjim izbornim satima „kuće za SNS“ iz kojih se nisu odazvali na biralištima, zvali neprestano, da bi na kraju dolazili i kucali na vrata. Samo su lepo molili.

Ali, nemojmo se iznenaditi ukoliko kroz dve godine, na predsedničkim izborima 2022. budu dolazili da pokupe lične karte i posle ih vrate. Da poštede one koji su upisani kao verni glasači i tereta odlaska do biračkog mesta.

Ili ako se uvede glasanje na daljinu gde niko ne može da „uđe“ u program koji broji, slično kao sada sa zvaničnim brojkama zaraženih i umrlih.

Zato je bojkot uspeo na jedan dubinski način, koji možda oni koji su ga proglasili u Savezu za Srbiju i oko njega, nisu želeli, a ni predvideli.

To znači da se opoziciji sada ne otvara situacija brzih novih izbora, koje bi kao Vučić zakazao još koliko do kraja godine, ili pak redovnih koji moraju da uslede 2022. I na kojima bi saveznici i njihovi partneri učestvovali sa oreolom bojkot pobednika. I gde bi privlačili glasače nekim jakim zajedničkim kandidatom protiv Vučića.

Računali bi najviše na liberalno glasačko telo u Beogradu da prednjači u masovnom preobraćenju vernih vlasti upisanih u paralelni birački spisak.

Preobraćeni bi se hladno oduprli upornim pozivima kol centara SNS da glasaju za Vučića i ne bi otvarali vrata naprednjacima, da bi je li, glasali za Tadića, Đorđevića ili Majića.

Deluje nestvarno? To znači da je stvarna šansa opoziciji da svrgne Vučića i SNS, ako to ima za cilj, novi oblik bojkota. Ako je sada uspeo uz koronu i sto evra pomoći, ako je sada „beli glas“, odnosno nevažeći listić dospeo lagano preko izbornog praga – 4 odsto, onda je to jedini put smene SNS-a, koji se otvorio.

Neka je to i „crni glas“, glas tišine i neodazivanja kol centrima, ili ako se mora, sa namernom greškom, sa crnim mastilom i naopakim zaokruživanjem. Sa isključenjem struje i praznom baterijom, ako je glasanje na daljinu. Deluje mračno i zastrašujuće?

E pa bolje je možda suočiti se sa mrakom nego sa lažnim veseljem i onim što dolazi posle iz još mračnije tame.