Cirkuska atrakcija Vučić 1Foto: Miroslav Dragojević

Mnogi se pitaju šta je cilj niza diplomatskih poseta iz EU i SAD Srbiji. Formalno, to je pritisak da se uvedu sankcije Rusiji, ali suštinski oni dolaze da vide čudo neviđeno – predsednika Srbije. „Buraz, jesi svraćao do Srbije skoro?“ „Tebra, hteo sam, ali je red neviđen, te Šolc, te Šalenberg, čak je i Lavrov hteo preko reda da upadne…“ „Ko ne bi hteo da upadne preko reda i vidi ono. Ono je, buraz, neviđeno.“

Možda ste primetili, ali od početka rata u Ukrajini, Vučić gotovo da nikuda ne ide. Samo prima posete. Neko će reći plaši se da ga ne otruju, neko će reći pukla ga agorafobija, ali ne, on je sve vreme vredno radio i uvežbavao svoje tačke. Uveliko se po Evropskoj uniji i SAD priča da ima jedan lik u Jugioistočnoj Evropi, možda ste čuli za njega, Aleksandar Vučić („Jao, onaj smarač“), ne, ne, sačekajte, nije više smarač, on je sad najveća atrakcija svoje zemlje.

Kažu, dovoljno je doći kod njega, izgovoriti: „Uvedi sankcije Rusiji“ i sledi neverovatan šou, samo za osobu koja mu je to rekla. Priča se da se ambasador SAD u Beogradu, Kristofer Hil, toliko navukao, da dolazi kod Vučića na svaka dva dana. S vrata kaže: „Dobar dan, predsedniče. Uvedite sankcije Rusiji“ i onda sledi ludilo.

Dobro obavešteni izvori tvrde da se jednom prilikom Vučić skinuo go, seo na monocikl i počeo da vozi krugove oko ambasadora, krešteći: „Saankcije gu, sankcije kva!“. Idući put, kažu, skinuo se opet go i počeo da izvodi kolut unapred, sve dok nije udario o zid, a onda je počeo da izvodi kolut unazad, sve dok nije udario u suprotni zid. Kad je ponovo krenuo kolut unapred u suprotnom smeru, ambasador mu je rekao: „Dobro, ne morate baš odmah“, Vučić se obukao i pitao gosta da li bi nešto da popije ili pojede.

Kad je došao Šolc, nije morao ništa da kaže. Vučić ga je, prema izveštajima evropskih tajnih službi, dočekao go, skačući na pogo štapu. Vikao je sa štapa: „Reci, ajde, reci!“ i Šolc je rekao: „Uvedite sankcije Rusiji“, a Vučić je izveo salto unazad, sa sve pogo štapom. „Op!“, viknuo je“, reci opet!“ „Uvedite sankcije Rusiji“, nije mogao da izdrži Šolc, a ovaj je izveo dvostruki salto unapred, sa sve štapom. „Op, op! Šta kažeš, a?!“ Šolc mu je, čak, za nagradu, bacio nekoliko kovanica od dva evra, kako nalaže bonton uličnih zabavljača u EU.

Joj, kad bih samo smeo da vam pričam šta je radio kad je dolazila delegacija američkih kongresmena, ali ne smem, nisam lud. Lud je Vučić. Lud i očigledno prilično okretan, za svoje godine, visinu i kilažu. Priča se da je za Lavrova spremao posebnu tačku, sa majmunima i papagajima, koju bi izveo kad mu ovaj kaže: „Nemoj slučajno da ste nam uveli sankcije“, ali zeznule ga kontrole leta, pa je tačku sa majmunima i papagajima izveo pred Kristoferom Hilom, koji je iskoristio rupu u predsednikovom rasporedu, da ga opet poseti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.