Grejanje 1Foto: Miroslav Dragojević

…i zato je bolje da odmah napišem tekst o tome kako ćete se grejati na zimu, da ne rizikujemo da ga pišem sa promrzlinama i ukočenim ljubičastim prstima, olovkom u svesku (neće biti struje), pa onda dok se sankama odvezem do redakcije (dva do tri dana sankanja), pa dok oni odmrznu papir, pa dok prekucaju tekst, pa dok ga lektorka drhteći pročita, pa dok ga prelome onako kako se to radilo u prošlom veku (nema struje i dalje, neće je ni biti), ko zna koliko će se vas smrznuti, pa bi me pekla savest…

…što je ujedno i prvi savet kako da se ugrejete u ledenim danima. Mora da vam je ostalo nešto savesti, ipak ste vi naši čitaoci. Iskoristite je u pravom trenutku. Uradite nešto zbog čega će vas peći savest i grejanje odmah počinje, jer gde je pečenje, tu je i grejanje.

Izbušite komšiji nove zimske gume, kivni jer em ima gume, em ima kola, em ima pare za benzin, koji je u tom trenutku osamsto dinara litar. Bitno je da je komšija dobar (pozajmio vam trista evra kojima ste nahranili svoj alkoholizam i nikad vam ih nije tražio), jer ako je reč o nekoj mafijaškoj skotini, sami sebi ćete biti kul kad mu izbušite gume, a „kul“ je poslednje što želimo kad nam je hladno.

Nađite dva nadrkana Srbina. U stvari, tri, baš je zima. Neće vam biti problem, svako ko je na ulici po ciči zimi je nadrkan do jaja. Biće problem naći tri Srbina na ulici, imajući u vidu koliko je njih pokošeno sedmim, osmim, devetim i desetim talasom kovida, ali potrudite se.

Čim ih ugledate, odmah počnite sa vređanjem („Gle, tri majmuna sišla sa grane da prave sneška“ je sasvim dovoljno), a oni će odmah početi da vas tabaju. Dobre batine će tako lepo zagrejati i vas i njih, da ćete se rastati kao prijatelji i razmeniti adrese da pišete jedni drugima (nema struje, nema interneta, samo sandučići za pisma i razglednice) i tako ugovarate naredna utopljavanja.

Idite do semafora. Sačekajte crveno. Imate sreće, dva automobila su se zaustavila. Brzo, hop hop, do prvog auspuha, prinesite mu lice i uživajte u toploti izduvnih gasova. Brzo, hop hop, do drugog auspuha, prinesite mu promrzle šake i dobro ih istrljajte.

Ovaj tretman bi trebalo da vas drži do narednog crvenog svetla, a možda čak i dva, imajući u vidu koliko je redak saobraćaj u onome što će istoričari 2050. zvati „Crna zima 2022/2023.“

Na kraju, ono najbitnije. Imate dovoljno fore da do zime preispitate svoje životne prioritete. Nadam se da ste do sad shvatili da su u ova jeziva vremena najbitniji oni koje volite. Em vas greje ljubav, em vas greje bar jedno grejno telo od trideset sedam stepeni (trideset devet, sa koronom), malo li je.

Muškarci, ako niste do sad, nađite ženu svog života pre zime, tako vam svega. A onda joj recite da vam trebaju batine, jer ste bili mali nevaljali dečko. Uživajte u grejanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.