Hlađenje 1Foto: Miroslav Dragojević

Zamislite, ponovo smo došli do kraja juna, a tu su nas dočekale temperaturetine od preko 35 stepeni. Ukoliko se u poslednjih 25 godina niste navikli na ovaj klimatski fenomen, a srce vam preskače pri svakom pogledu na daljinski od klime, jer mu mozak javlja: „Račun za struju, račun za struju…“, neophodni su vam saveti za alternativne načine hlađenja.

Nađite nadrkanog Srbina. To vam neće biti teško, pogledajte samo njuške na ulicama. Svi su nadrkani. Priđite mu. Recite mu bilo šta. Je.aće vam sve po spisku. Recite mu zatim još nešto (bilo šta), ali povišenim tonom i sledeće što će se desiti je nož koji će vas izbosti, pištolj kojim će vas upucati, sekira kojom će vas nacepkati, bomba kojom će vas dići u vazduh, benzin kojim će vas politi i šibica kojom će vas potom zapaliti. Ishod će biti isti. Završićete u mrtvačnici, a tamo prilično dobro hlade.

Možete se dobro rashladiti i s druge strane ove priče, ukoliko izvršite neko teže krivično delo i bude vam određen pritvor. Ubeđeni da će me režim kad tad uhapsiti, neki ugledni robijaši savetovali su me da kad se to desi, obavezno sa sobom u zatvor ponesem debelu jaknu, vunene čarape i jorgan, jer je iza rešetaka ledeno, čak i kada je trideset pet stepeni na slobodi.

I ne samo to! Imajte u vidu da vas iza rešetaka, osim hladnoće, čekaju tri obroka dnevno, redovne šetnje, a možda i redovan seks.

Idite do kioska pored kog je sanduk sa sladoledima. Otvorite sanduk i gurnite glavu unutra. Izvadite glavu i zatvorite sanduk. Ponovo otvorite sanduk i gurnite glavu unutra, pa je ponovo izvadite, a sanduk zatvorite. Postupak ponovite onoliko puta koliko je potrebno prodavačici da provali kako ne birate sladolede, nego se na račun kioska rashlađujete.

Kada počne da se dere na vas, napustite oblast i idite do drugog (trećeg, četvrtog…) kioska.

Manje ekstreman vid hlađenja na tuđ račun je višesatni boravak u supermarketu, bez trošenja novca ili, ako ste baš lukavi, uz kupovinu jednog lilihipa. Ponavljajte postupak svakog dana, niko vam ništa neće reći, jer zaposleni u ovim objektima uglavnom provode radno vreme razmišljajući o samoubistvu.

Možete otići i do nekog tržnog centra. Istina je da hlađenje nije baš kao pored rafova sa kiselim mlekom, ali je svakako bolje nego napolju ili kod vas u potrkovlju. U tržnom centru ćete bez problema naći i mesto za dremku, a ako vam radnik obezbeđenja nešto prigovori (neće), potkupite ga sa dvesta dinara.

Vidite, nije leto tako strašno nego ste vi razmaženi i glupi. Šalim se, čitaoci „Danasa“ su sve samo ne glupi, nego kad vrućina udari u glavu, glavi treba mala gurka, pa čak i kad je najpametnija na svetu, kao što je vaša, pilići moji. Dobro, vrućinu smo rešili, a na zimu, kad se budemo kupali snegom i ledenicama, biće već nešto komplikovanije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.