Jel idete na skljok 1Foto: Radenko Topalović

Komentariše jedan pametnjaković ispod teksta o renou 4: „Selo gori… a ostatak već znate.“ Nije, mučenik, u vremenu apsolutne autocenzure, imao hrabrosti ni da napiše „… baba se češlja“. Zašto? Zašto ga je bilo strah da dovrši komentar? Zašto je uopšte pisao taj komentar?

Teško je ulaziti u mozak komentatora, jer je to često mozak trola, koji napiše nešto upravo da bismo se na to upecali, a onda on uživa u svom ulovu.

Od trećeg maja nemam pojma koliko sam kolumni napisao o srpskim masakrima i srpskim protestima, toliko ih je bilo da sam očigledno morao da počnem da se češljam, odnosno da pišem o nekim drugim stvarima, barem dok se ne desi neka promena, bilo kakva, u bilo čemu, da bih mogao da napišem tekst koji će se razlikovati od prethodnih o „selu koje gori“.

Evo, međutim, na današnji dan obeležavan je Dan mladosti, povodom rođendana Josipa Broza, za koji istoričari nikada nisu bili sigurni da je bio baš tog dana ili malo ranije ili malo kasnije, nije to ni bitno kad si komunistički faraon. Tito je mogao da proglasi svoj rođendan za bilo koji datum i tog dana bio bi slet.

Jel znate šta je slet, deco? Naravno da znate, ove kolumne čita samo stara garda. Dođe vrhovni komandant na stadion JNA i onda pioniri, omladina i vojska pred njim izvode uigrane vežbe i svi se čude kako su to dobro uvežbali, ijao baš je super. Sve se završava predavanjem „štafete mladosti“ drugu Titu.

Slet sam, dodušem gledao tek kada je bio izvođen red Titovim poltergajstom. Jeste bilo malo trulo, jer je rođendan nadživeo slavljenika, kao što ga je i stado nadživelo, dok se nije međusobno poklalo.

Tito sa Aliekspresa je, mudro, pomerio slet sa 25. na 26. maj. To se čak ni ne zove Dan mladosti, nema zvaničnog imena ili možda ima, ali me mrzi da proveravam. Sad ćemo da smislimo: „Dan autobuskih prevoznika“, „Dan sendvičara“, „Dan ucenjenih“, „Dan bede i smora“, „Dan sedenja na zastavi“, „Dan prodatih javnih ličnosti“, šta god bilo, neće biti na stadionu već ispred Skupštine, simbola nepravde i donošenja nakaznih zakona, koji su uništili građane Srbije. Ovaj skup se čak ni ne zove slet, nego bi mogao možda da se zove skljok.

Batinaši i redari će se postarati da okupljeni radni ljudi i građani imaju osmeh na licu i ne uteknu pre vremena u topli san autobuskog sedišta, obogaćen mirisom ugljen dioksida, neugašenog motora. Kunem vam se, da sam u Srbiji i da nisam previše prepoznatljiv, u negativnom smislu, skoknuo bih do skljoka da vidim kakav je vajb.

Svratite vi, umesto mene. Pitajte braću i sestre kako im se sviđa, šta misle o skljoku i Titu sa Aliekspresa, jel ukusan sendvič, jel udobna zastava, kako im se sviđa komfor brojnih vecea koji se kriju u žbunju Pionirskog parka.

Sve ih to pitajte, jer nikad se ne zna koji je skljok poslednji. Poslednji slet bio je pre tačno 35 godina.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari