Ljudska i prehrambena elita 1Foto: Radenko Topalović

Urednik „Balkanskog književnog glasnika“, član cincarskog PEN-a, moj dragi kolega i prijatelj, Dušan Gojkov, napisao je devetog septembra na Fejsbuku:

„Da li shvatate da ja jedan duševni bolesnik, zahvaljujući tome što poseduje televizijsku stanicu, uspeo u svesti govornika srpskog jezika (da) promeni značenje jedne reči u našem rečniku? Za deset dana reč elita je postala pežorativni izraz. Onaj izraz koji izaziva gađenje. Za deset dana.“

Ono što je Dule napisao je naizgled istina, jer je čak i nama koji ne posedujemo televizor, reč elita postala sinonim za grupu agresivnih promiskuitetnih primitivaca, koji se tuku, psuju i je.u pred kamerama, u zatvorenom prostoru.

A šta je do septembra, 2023, u srpskom jeziku značila reč „elita“? Vikipedija veli: „Koren reči elita nalazi se u latinskom i francuskom jeziku, sa značenjem izabrani, ono što je najodabranije – cvet nečega (naročito društva), jezgro (naročito vojske). U ranoj fazi razvoja kapitalizma pojmom elita označavala se roba izvanrednog kvaliteta, kojoj nisu mogle konkurisati druge robe, bez obzira na cenu.“

Elita, dalje, prema elitističkim teorijama o društvu, označava vrhunska društva – grupu ljudi koja donosi značajne odluke, ili propušta da ih donese, što zadire u interese svih pripadnika tog društva. Ovde ćemo morati da zaključimo kako Duško ipak nije u pravu. Imali smo, naime, sasvim pogrešnu predstavu o značenju reči elita, sve dok nam ružičasta trovačnica nije otvorila oči.

Ko je elita modernog srpskog društva? Kriminalci, plagijatori, narko-dileri, lopuže, prostitutke i tome slično, složićemo se. U odnosu na pravu srpsku elitu, elita iz „Elite“ je još i dobra. Oni su elita za široke narodne mase, oni služe da elita može lako da postane svako. Dovoljno je gledati aktere „Elite“ i u svakodnevnom životu početi da se ponašaš kao oni, da bi i ti postao elita.

A, sad, parizer. Znam, izašao vam je na nos. A možda i nije? U svakom slučaju, reč parizer je, ovo nisam ni ja znao dok nisam izguglao, nekada značila „radna kola za prenošenje balvana“. Ono što nam je svima bliže je: „Parizer spada u porodicu kobasica, zajedno sa viršlom, salamom, kulenom, sudžukom i ostalim industrijskim mesnim prerađevinama.“

Enciklopedija kaže da je za ovu vrstu jela karakteristično to da se pravi od nekvalitetnog mesa, sa ciljem da mesna industrija ima što niže troškove i što veću zaradu. Zahvaljujući gospodinu Vučiću, parizer je postao nešto sasvim novo. Pošto ga je lično reklamirao, vadeći ga iz crvene korpe i praveći se da ga jede, parizer je postao elitno jelo. Prema predsednikovim rečima, u Srbiji je za deset dana prodato čak dve tone jeftinog parizera.

Kao i u slučaju ljudske, kad je reč o prehrambenoj eliti, nije došlo do izmene značenja reči, već do prilagođavanja realnosti.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari