Najopasniji rezultat 1Foto: Radenko Topalović

U fudbalu je najopasniji rezultat kad vodite dva nula, a na izborima je kada sva istraživanja govore kako SNS sigurno gubi Beograd. Otkako je ova banda došla na vlast, ni u jednom izbornom procesu nismo imali ovako čistu predviđačku situaciju – Beograd pada, pada do te mere, da o tome otvoreno govore svi istraživači javnog mnjenja.

Dobro upućeni govore o „cunamiju“, o „ušivanju“, o tome kako će razlika u korist opozicije, to jest buduće beogradske vlasti, biti tolika da ni preletanje neće moći da pomogne poraženima. Drugi govore da je to već dogovoreno, treći da je tako naloženo spolja, a četvrti, i to aktuelni gradski činovnici, sa ortacima (opozicionim glasačima) dele svoju brigu da li će posle „pada Beograda“ za njih biti radnog mesta negde drugde ili je to kraj.

Isti ti kažu da su glavni beogradski „projekti“ odavno prebačeni na „republiku“, da je Šapić postavljen za gradonačelnika kako bi se pobeda opozicije, zahvaljujući njegovim političkim kvalitetima, osigurala, šesti tvrde da su potencijalni budući gradonačelnik prof. dr Vlada Obradović i prvi na listi „Protiv nasilja“, Dobrica Veselinović, već u maloj školici upravljanja gradom, koja se zove „privremeni organ“, a kojim rukovodi lingvistički stručnjak, gradonačelnik u ostavci.

To nije sve. Loženje je sa beogradskog prešlo i na kragujevački nivo. Svaki pošteni Kragujevčanin će vam reći da naprednjaci pucaju. Opozicija veli da će Kruševac biti najveće iznenađenje, a ja se, evo, pržim kako će sloboda stići još bar u Šabac, Kraljevo i Požegu. Sad, pošto smo se svi lepo izložili, da turimo na papir šta nam je činiti. Da bi naprednjačka kuga bila zaista zaustavljena sedamnaestog decembra, moramo da se probudimo, ustanemo iz kreveta i glasamo.

Ima još. Moramo i tada da se ložimo kao sada. Moramo da ložimo sve koje znamo da urade isto. Svako ko danas traži pomoć psihoterapeuta jer „ne zna šta mu se to dešava u životu, a sve je radi kako treba“, treba da zna da je tu i samopomoć, u vidu izlaska na izbore i glasanja protiv režima. Studenti, koji su za politiku nezainteresovani, zbog čega će ih firer nagraditi sa po soma dinara, treba da veruju da promena vlasti, naročito ovakve, znači i promenu sveta oko nas. Sunce će biti toplije, nebo plavlje, ptice manje crne, a ljudi vedriji.

Desilo se već, desiće se opet. Ako izađemo i glasamo. I nijednog trenutka ne zaboravimo ko je s druge strane: sigurni glasovi, beli kombiji, uslikani listići, ucenjena sirotinja, batinaši i lopuže. Ukoliko izlaznost slučajno bude niska, nemojte očajavati, ovog puta velika je šansa da će „kapilari“ otkazati poslušnost. Bitno je da mi ne otkažemo. Predviđanje rezultata izbora je nulti korak. Pravi korak napravićemo mi. Smaraću vas još oko ovoga, a vi smarajte sve oko sebe. I budite spremni da zajedno branimo pobedu.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari