Kontrola 1Foto: Radenko Topalović

Najbolja Fejsbuk grupa Hard core ne prestaje sa prijatnim iznenađenjima. Ove nedelje odatle dolaze čak dve važne novosti.

Prva je ta da imamo novu beogradsku hardkor supergrupu, pod imenom Thrash Codex. Ovaj naziv nastao je spajanjem imena bendova Thrash Again, u kome je nekada bio pevač TC, Igor „Đubre“ i Codex of Death, u kome je nekada svirao basista TC, Dejan „Noske“, admin grupe, hodajući hard-kor i legenda beogradskog, a naročito novobeogradskog asfaltnog života i paraživota.

Thrash Codex, u kome još sviraju Dejan, Aleksandar i Đura je najbliže što možete u ovom veku prići beogradskoj hard-kor sceni osamdesetih, pre svega jer su članovi svirali u temeljnim bendovima ove scene i za ovih nekoliko decenija nisu ni za centimetar odstupili od svojih muzičkih načela.

Thrash Codex ima osam pesama, a prvi video spot izašao je juče, za pesmu „Kontrola“, u produkciji Heavy Metal Entertainment i BGHC, na Jutjub kanalu BGHC Nema dalje.

Ovo nije muzika za svačije uši, već samo za uši i mozgove odabranih, kao što je to bila i kada je nastajala, pre četrdesetak godina. Morate se popeti na posebnu hard kor frekvenciju i prepustiti se da vas ovaj alternativni muzički talas raznese.

Neko ovo neće podneti i stoga ova muzika potencijalno može terapeutski delovati na seljobere, jer će im spržiti mozak i naterati ih da umesto što idu na koncerte Bobine snajke i Dina Merlina, ostanu kod kuće i govore „Prrr“.

Tekst „Kontrole“ je čista poezija, muzika je čista agresija. Izdvajaju se Đubretov nemelodični vokal, koji pritom nije istovremeno i urlanje, bubnjar koji je brži od metka i Noske, pa, ja nikada nikada nisam čuo da neko svira tako agresivni tremolo na basu, sve vreme, odnosno minut i četrdeset tri sekunde koliko „Kontrola“ traje.

No, dosta opisivanja muzike, muzika je za slušanje. Kao u stara dobra vremena, bend je ovoj kolumni, koja se danas magično pretvorila u fanzin, poslao nekoliko reči o svojoj muzici:

„Sviramo ono što bismo mi voleli da čujemo, a tekstovi su aktuelni presek, odnosno tačka okupljanja sveukupnog realnog i apstraktnog stanja, kako u ovom trenutku, tako i odvajkada, a verovatno i zauvek.“

Druga lepa vest ove nedelje je da ćete Thrash Codex moći da vidite i čujete uživo, u petak, u Festu, na malom festivalu hard-kor pank veterana, na kom će, osim TC, nastupiti još Vox Populi i zvezde večeri, slovenačke hardkor pank legende, Odpadki civilizacije.

Prvi video singl Thrash Codex podseća me na rane Suicidal Tendencies, ali verujem da će svako imati svoje dirljive asocijacije na ovu muziku, koju valja slušati najglasnije moguće, kako bi ispunila i svoju sekundarnu svrhu, da svojim vibracijama pročisti džiberski okoliš i malo pročisti uši komšiluku naviklom na ljudsko njakanje i groktanje koje dolazi iz mejnstrim medija.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari