Treći svetski rat na 9GAG-u 1Foto: Miroslav Dragojević

9GAG je društvena mreža posvećena humoru, mimovima, video-klipovima u kojima mačke grebu svoje vlasnike, ljudi padaju na glavu s krovova, u pljačkaše na motociklu se zaleće beli automobil, „Karen“ vrišti na aerodromu i tako to.

Ova mreža je globalna, dakle na njoj je u velikoj meri Švabo, Amerikanac, razni Evropljani, Južnoamerikanci, a ima i bivših Jugoslovena.

Blejanje uz 9GAG mi predstavlja najlepši deo boravka na internetu. Uz ovu društvenu mrežu se uspavljujem. Tri snimka blesavih kučića, jedan snimak tvora koji odbija da bude spasen iz rupe i ja sam gotov.

Nigde, međutim, nema pravilnika koji govori da sadržaj 9GAG nužno mora biti smešan. 9GAG je, zahvaljujući svojim urbanim, inteligentnim, tehnološki potkovanim, duhovitim i dobro obaveštenim korisnicima, jedina globalna mreža na kojoj možete iz sekunda u sekund pratiti šta se dešava na planeti.

Već izvesno vreme, na primer, može se primetiti trend netrpeljivosti 9GAG-era prema Komunističkoj partiji Kine. Kinu u šali nazivaju Zapadni Tajvan (trenutno Rusiju zovu Zapadna Ukrajina). Nema nikakvih pravila ko može biti na 9GAG-u i baš zato ova ogromna mreža predstavlja reprezentativan primerak inteligentnog života na planeti.

Kako negde grune uragan, tako na 9GAG stigne sto klipova sa lica mesta. Kad je počela pandemija, iz sekunda u sekund stizale su slike krcatih bolnica, vreća s mrtvima, protesta, praznih gradova. Pandemija je, ipak, specifičan fenomen. Veliki deo korisnika žalio se: „Došao sam ovde da se smejem, a ne da me ubijate u pojam.“

Otkako je počela invazija na Ukrajinu, još uvek se niko ne buni što na 9GAG iz sekunda u sekund stižu snimci s lica mesta, koje ne možete da vidite u vestima, na portalima, snimci aploudovani istog trenutka kad su snimljeni. Ovih dana 9GAG se ujedinio protiv Putina. Na 9GAG-u ćete prvo saznati (i videti) gde je pogođena koja civilna zgrada, gde je ruski tenk ostao bez goriva, gde su iz drona turske proizvodnje pogođeni ruski konvoji, koja zemlja je koliko vojne opreme donirala Ukrajini, odakle su stigli novi dobrovoljci.

Na 9GAG-u će se razviti široka debata o tome šta raditi u slučaju nuklearnog napada („Izdrkaću ga poslednji put“, pisaće u bar deset komentara). Vojni eksperti će objavljivati uputstva kako zaustaviti tenkove u urbanim uslovima. Masovno ćete naletati na slike „Putlera“ (Putin s Hitlerovim brkovima) i baš ni na koga ko brani rusku invaziju.

GAG ima kategorije „fresh“ (sveže objave), „trending“ (objave u trendingu) i „hot“ (objave na koje su svi odlepili). Idem pravo na „hot“ i gledam rat uživo. 9GAG se u roku od jednog dana iz grupe za zajebanciju pretvorio u masovnu informativnu vojsku. GAG-eri, hvala vam.

Savet: nikada ne propuštajte sekciju s komentarima ispod. Tamo se obično nalaze najsmešnije fore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari