Ukraden pas sa kućicom! 1Foto: Miroslav Dragojević

U inboks na Instagramu stiže mi: „Mare, podeli, molim te, već pet dana ne znamo gde je Ares!“ Dešavalo se. Pobegao mačor, vratio se mačor. Odleteo papagaj Kića, puno psuje. Nestalo kuče, beli maltezer, poslednji put viđen u tržnom centru, kako čeka gazdaricu ispred prodavnice donjeg veša.

Ares, međutim, nije maltezer. Ares je odrasli kane korso, veličine teleta. I nije nestao, nego je ukraden. Sa sve kućicom. Lanac kojim je bio vezan presečen je kao od šale. Delim apel na Instagramu i Fejsbuku. Na njemu je Aresova slika, sa savijenim desnim uvetom, njegovim osobenim znakom. I pogledom od kojeg bi svako normalan napunio gaće.

Ah, da, umalo da zaboravim, pas je ukraden na beogradskom hipodromu. Šta je tražio tamo, pitam, osim što je velik kao poni. Jel bio na službi, jel nešto čuvao? Ma ne, odgovara osoba koja me alarmirala, vlasnica ga drži u štali, zajedno sa konjem, koji je takođe njen. Šta kaže konj, šta se desilo, zezam se, ali umesto smajlića, dobijam još detalja: Ares i konj zaključani su u štali, u četvrtak u osam uveče, a sutradan u devet ujutru vlasnica je našla konja, ali nije našla psa. Niti njegovu „kućicu“.

Alarmirana je policija. Pokušavam da definišem krivično delo, počinjeno u državi koja formalno prašta džeparenje i krađe „lakše“ od 5.000 dinara, a neformalno toleriše i mnogo veća nedela i zločine. Koliko Ares vredi? Da li je pedigriran? Jeste, ali ta rasa trenutno nije na ceni, odgovara osoba. Znači, provalna krađa životinje nepoznate vrednosti i njene kućice. I dela lanca.

Da nije „Levijatan“? Nije, ovo se ne uklapa u opis njihovih delatnosti. Da nisu neki drugi ljubitelji životinja kojima je zasmetalo što je pas vezan lancem i zaključan u štali na hipodromu? Nema tako fanatičnih zaštitnika životinja u Srbiji. Kakav je po naravi? Ma, maza! Ima li vlasnica neprijatelja? Nekoga ko je toliko mrzi, da će joj ukrasti psa, sa sve kućicom. Ne znam ni ko je vlasnica, pa ta pitanja ipak ostavljam policiji. Naglas pretpostavljam da mu je, radi lakšeg izvršenja dela, dato sredstvo za uspavljivanje, skriveno u dve kile mesa koje su glumile noćnu užinu.

Koji je uopšte motiv za otimanje ogromnog psa, osim ličnog animoziteta prema vlasnici? Šverc u Italiju, na parenje? Ne, to rade sa vojvođanskim pticama, s tim što njih švercuju da ih snobovi jedu na orgijama. Možda su vanzemaljci? Oni bi valjda maznuli i konja. Možda su likovi koji su 2017. hteli da izmeste beogradski hipodrom da bi na tom mestu sagradili poslovno-stambeni kompleks počeli da ga izmeštaju na svoju ruku, pa su krenuli od Aresa i njegove kućice. Ima li hipodrom video-nadzor? Ima, ali zaduženi za gledanje u kamere ne rade subotom i nedeljom.

Dok ovo čitate, Aresu još uvek nema ni traga. Ako ga uočite, pozovite 0693184149.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari