Uz tu razliku da devedesetih godina prošlog stoleća nismo mogli da se oslonimo na tada „zabludelu“ Rusiju, dok nas sada ona navodno štiti od pretpostavljenih dušmana.

Znatno manju pažnju dobilo je gostovanje nekih drugih Nemaca u Beogradu minulog vikenda. Herta Miler nam se obratila iz JDP-a i brzo stigla na naslovne strane postavši top tema. Ovi drugi Nemci govorili su u konferencijskoj Sali hotela 88 Rooms i u medijima su bili jedva primetni. To je, međutim, sasvim razumljivo: oni su za razliku od književnice, kao pripadnici neonacističke/krajnje desne scene Nemačke, bezbednosno interesantni. Takve, generalno govoreći, demokratska društva drže na margini, a ne zabranjuju ih da ne bi izazvala kontraefekat. Radije nastoje da ih drže pod kontrolom.

Ali pitanje je čije bi poruke iz pomenute, u srpskoj javnosti dominantne, perspektive žrtve ovde bile prihvatljivije – Herte Miler ili gostujuće družine Nacional-demokratske partije Nemačke (NPD) – ako bi između njih trebalo da se bira. Da ne znaju ko je, mnogi bi aplaudirali rečima Torstena Hajzea koje je preneo Tanjug: „Finansijski kapital i SAD su najpre zauzeli Nemačku pa evropske zemlje jednu za drugom… Svetska politika je kompleksna, koju u prvom trenutku ne možemo da razumemo, a predstavlja samo vojnu i finansijsku pripremu za Treći svetski rat protiv Rusije“.

Za Hajzea su glavne prepreke za ujedinjenje Evrope „do Urala“, a „privredne zone do Azije“ – ma šta to značilo – osim Amerike i migranti sa kojima Evropljane sile mraka planski mešaju. Problemčić je što je Hajze, osim što je poslanik u regionalnom parlamentu Tiringije, neonacista osuđivan više puta i na zatvorske kazne, pretežno zbog nasilja i širenja nacionalsocijalističke ideologije, organizator koncerata „krv i čast“ bendova i ljubitelj oružja koje mu je policija više puta plenila.

U Rusiju se uzda, bez obzira na to da li je to uzdanje uzvraćeno, i glavna zvezda tokom gostovanja NPD-a u Beogradu, njen bivši lider, sada poslanik u Evropskom parlamentu Udo Foigt. Nemačkoj, govorio je ranije, treba vođa poput Vladimira Putina ili Donalda Trampa. A u Beogradu je, kako se navodi, Foigt oduševio „kratko podšišanu“ publiku rekavši: „U svako doba smo spremni da u svakom momentu umremo za našu otadžbinu i kada pogledam vaša lica vidim da ste spremni i da vi učinite to isto“.

Predstavnik ovdašnje otadžbine na skupu u hotelu 88 Rooms bio je Zoran Buljugić, nastavnik ruskog jezika iz Beograda, prevodilac sudski zabranjene knjige „Mit o holokaustu“ koju je sam izdao. Najzanimljivija stvar koju je izgovorio, prema izveštaju, je da je pakt o nenapadanju između SSSR-a i Trećeg Rajha bio „vrhunac spajanja evroazijskog bloka“, ali su ga, avaj, razbili „anglosaksonski agenti“. Dakle, Evropi je 1. septembra 1939. i potonjom podelom Poljske baš lepo krenulo, ali su Amerikanci i Englezi dve godine kasnije sve pokvarili učinivši da Hitler napadne Sovjetski Savez.

Ove „patriote“za sada su margina, ali neke njihove desničarske kolege pokazale su fleksibilnost pa postaju društveno prihvatljivije – ulaze u parlamente, pa i u vlast – ne menjajući u suštini svoj karakter. Ko zna, možda će Miodrag Kostić jednog dana moći da kaže da je iz njegovog hotela najavljeno novo doba.