Ko je ukrao NIS? 1Foto: Medija centar

Mali Šengen je alternativa ulasku u zajednički evropski institucionalni prostor sloboda i vladavine prava.

S Ramom koji je pred krajem, Vučić je uspeo da prevari Zaeva razočaranog francuskom rampom i pokaže kako je Srbija jezgro istoga novog sveta koji su zamislili Milošević i JNA memorandumskim planom RAM. Ruska špijunska afera trebalo bi da zaseni prostotu.

Vučić navodno ne predaje Srbiju ruskoj državi. Upravo suprotno, Vučić planira izgradnju ruske nuklearke, a humanitarni centar u Nišu postaje nova centrala banditizma kakav je bio Arkanov štab u Erdutu.

Afera jeste novi paravan afere Krušik koja je je nastala iz sukoba dve ruske agenture u vlasti i bezbednosnim strukturama, oko podele plena i uticaja.

Odnos vlasti i opozicije je, suštinom afere Krušik, odnos dve putinovske frakcije. Ruska vlast i ruska opozicija sve očiglednije su jedna ista hobotnica u istom establišmentu koji nam uporno i iznova uništava živote.

Ruska opozicija vrištaće na Vučića, kako priprema referendum o izdaji Kosova. Ali ne postoji opozicija koja će upozoriti da je u pripremi referendum koji će otvoriti prostor realizaciji ruskih nuklearnih ambicija. Serija Černobilj nedavno nas je podsetila zašto ruski bogataši ne kupuju ruske cipele nego italijanske, e takve su im i nuklearke.

Kakva je ukupna cena naših života, prema tome se odredila i EU kad je 2014. mirno prihvatila agresiju na Ukrajinu i rusku aneksiju Krima, ali takva Evropa nije više potrebna ni Evropljanima.

Naša kolektivna sudbina ne zavisi samo od Vučićeve političke budućnosti, nego i od sposobnosti Evrope da savlada i minorne izazove kakva je Vučićeva propala vlast u propaloj Srbiji. Do 2016. verovalo se da će Vučić realizovati sve one odluke koje su suštinska suprotnost njegovim dubinskim uverenjima. Isto tako sam neoprezno pozvao na formiranje zajedničke evropske kolone na predstojećim izborima.

Vučić je u međuvremenu sve stvarne ili fingirane takozvane evropske snage ubacio u zajedničku vreću svojih klijentskih formacija i botova. Time je potvrdio da se Evropa u Srbiji ne uništava samo sistematski, nego i sofisticirano, slojevito.

Na drugoj strani istog mišljenja, bojkotaška ruska opozicija ponavlja kako je Evropa bespovratno propala, i kako od Vučića beže stotine hiljada namernika u istu Evropu umesto u Evropazijsku uniju kojoj smo pripali formiranjem lažnog i lažovskog malog Šengena.

U ovom trenutku bojkot je jedina pouzdana politička pozicija. Javna retorika vlasti, i opšti izborni uslovi su sve gori. I više od toga, suočavamo se sa odsustvom alternative koja bi nas vratila u tokove približavanja civilizovanom svetu.

Ne postoji alternativa Evropi koja nije vučićevska i vučićevićevska. Vučić je 2008. zajedno s potpisnicima „evropskih“ deklaracija glasao da se NIS pokloni ruskoj državi, mafiji i agenturi. Ako nam se tada ponovio 12. mart, isti su otvarali šampanjac, i isti su ćutali.