Pandemija, Pojas i put 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Kao ona Čerčilova, od Šćećina do Trsta, na Evropu se spušta nova Gvozdena zavesa, ali ona neće biti geografska. Za virusom pandemije uslediće virus koji će napasti sve evropske vrednosti sloboda i individualizma.

U ovome zlom vremenu, možda i poslednjem, Evropska unija nespremno je dočekala najopasniji izazov za sopstveni dugoročan smisao, ne samo trenutni opstanak.

Prethodno je izostao zajednički odgovor za pandemiju, s pitanjem kako su zatajile obaveštajne službe, ali na to pitanje kao da nema nameru da odgovori evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost.

Unutrašnji evropski prostor ponovo su iscrtale granice koje su izazvale dva svetska rata i činile Evropu ekonomski i institucionalno neefikasnom u predstojećem suočavanju s konkurencijom globalnog tržišta.

Ali je u ovome neredu čovečanstva i svaka regionalna perspektiva skica opšte paradigme. Predsednica Evropske komisije još uvek se nije oglasila, da najmanje potvrdi, da bilo koju od svojih odgovornosti uopšte razume. Suma tih odgovornosti padrazumeva da se iz evropskog prostora ukloni svako maligno tkivo uticaja Kine, Rusije i domaćih izdajnika.

Evropska komisija predložila je paket od tri milijarde evra makrofinansijske pozajmice vladama Zapadnog Balkana i drugim bliskim partnerima Unije, ali će Srbija ostati bez svoga dela sredstava nakon odluke da se ne obraća MMF-u za finansijsku podršku. (Sredstva će, preko BiH, verovatno dobiti i  Republika Srpska, da budemo i od njih gluplji.) Srbija time ostaje i bez stručne podrške, i bez nezavisnog nadzora održavanja finansijske stabilnosti i platnih bilansa.

U narednom periodu koji podrazumeva ulaganja i u proizvodnju i u potrošnju, jedine povoljne finansije biće one iz koruptivnih aranžmana, poput aktuelnih visoko sumnjivih nabavki iz Kine.

Talibanska politika Vučića, Dačića i Vulina, koji uspešno obnavljaju zločinački narativ iz 1999, izuzela je Srbiju iz evropskog okruženja.

Vezivanje za Peking i Moskvu nije njihovo odsustvo svesti da ponovo srljamo u fekalnu provaliju, oni to čine uvereni da neće lično snositi posledice. Ukoliko predsednica Evropske komisije deli uobičajena uverenja svoje domaće sredine da je Srbija beznačajna periferija kojoj pripadaju prezir i sankcije, projekat Pojas i put se sigurno neće zaustaviti na pojedinačnim presedanima.

Mađarska je država članica EU.

Evropska zajednica je 1991. uvela sankcije koje su razorile srpsku ekonomiju, politiku i društvo. Izostanak odluke da se Kina izoluje od ostatka sveta, dok se ne izbori sa epidemijom za koju je isključivo odgovorna, već je odneo više ljudskih žrtava od zločinačkog poduhvata SPS-JNA.

EU je u januaru takođe ćutala pred pokušajem da se Crna Gora resetuje na pomenutu 1991. Kako od golootočana, potomaka i simpatizera nastaju svetosavci ljotićevske redakcije, pitanje je šire od preispitivanja jedne periferne patologije.