Rubikova kocka 1Foto: Ana Blažić Pavlović

Putin i Tramp uspeli su da od EU preotmu kosovsku krizu koja je samo naizgled jedino preostalo jugoslovensko pitanje. U ovom trenutku EU nema snage da preuzme budućnost odnosa Beograda i Prištine, dok zatvaranje kosovskog sukoba postaje pojednostavljen pogled na celinu jugoslovenske krize.

Rubikova kocka ne može se sklopiti ako se slaže samo jedna njena stranica, preostala polja ostaju u neredu. Većina bivših jugoslovenskih republika opterećena je uzajamnim pograničnim i identitetskim sporovima. Pitanje bivše Jugoslavije postaje i globalna prekretnica. „Zapadni Balkan“ paradigma je svih slabosti evropske spoljne i bezbednosne politike.

Ako ne bude u stanju da u toku mandata nove administracije uredi bivšu Jugoslaviju, u smislu celine organizovane na načelima evropskih sloboda i prava, EU će se izgubiti u svetu koji ponovo preuzimaju totalitarni režimi. Eventualni Trampov poraz postaće tek polazna tačka oporavka SAD koje su razvaljene pandemijom i unutrašnjim ekstremizmima.

Zversko postupanje u Hong Kongu je gaženje uslova pod kojima je NR Kina preuzela Hong Kong, ali su predsednica i šef diplomatije EU već nekoliko puta otkrili da ih to ne interesuje, i samo su se formalno oglašavali. Hong Kong nije samo kolateral Bregzita i svetskog nereda u pandemiji.

EU je potvrdila da nije u stanju da zaštiti teritoriju koja je u izvesnom smislu bila u njenom sastavu, od ulaska UK u EEZ 1973. U proteklim godinama EU je, slično tome, gotovo nemoćno pratila aktivnosti ruskih i kineskih agentura. Rusija je razvalila sistem strateške bezbednosti i politički uticaj EU u Ukrajini, i uspostavila centrale razarajućih uticaja u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Kina je uspešno provukla lanac ekonomske i političke korupcije od Pireja do Baltika. U odnosima s Rusijom koji su razumljivo složeni, Nemačka sve više liči na DDR. Stav Nemačke prema budućnosti Kosova, sa idejom o još jednom totalnom porazu Beograda, odgovara ruskoj ideji o zamrznutom konfliktu.

Zamrznuti konflikt trajaće sve dok se Srbiji ne ponudi izlazna strategija iz sukoba za koje ona jeste istorijski najodgovornija, ali beskrajno suočavanje s prošlošću sve očiglednije postaje trajanje u istoj prošlosti u odsustvu odlučnosti i snage da se ta prošlost definitivno napusti.

Zadužena za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da očekuje da će dijalog Beograda i Prištine biti okončan na jesen, i da će međusobno priznanje uslediti do kraja godine.

Ne vidim osnov takvog optimizma, a prioritet je da se cela kocka presloži, kako niko ne bi osećao da je poražen i ponižen. Jedino polazno rešenje u tom smislu, fer i efikasno, bilo bi ukidanje granica, nakon povlačenja onih definitivnih.