Biti ili prebiti pitanje je sad 1

Svi pa i umetnici. Samo mi je žao što to rade i dobri umetnici. Imala sam intervju sa slikarem koji je u prethodnoj životnoj političko-umetničkoj fazi imao, činilo se, iskren i svakako pažnje vredan društveni angažman. Onda je shvatio da novac za kojim je čeznuo, pa onda i moć i šta sve uz to ide leže pod drugim plastom sena.

Promenio je „poetiku“, zatim se drastično ogradio od ranijih radova. Toliko da je odbijao odgovore na pitanja koja su mogla da ga „ogole“. Njegove su slike sada ilustracija u ulju, a njegov manifest poznaje samo „lepotu“. Pitala sam ga da li može umetnost da bude aktuelna ako ne uzima u obzir kontekst u kome nastaje.

Pitanje ga je naljutilo, zahtevao je da se tekst „očisti“ od svega što ima veze sa uticajem politike na kulturu, a što je tokom razgovora rekao.

Zapravo, pitala sam ga isto što je mene pitao profesor filozofije pre mnogo godina. Tada sam dobila nižu ocenu jer je on insistirao na obaveznom uključivanju društvene realnosti u umetnost, a ja sam imala drugačiju ideju kako Kandida da postavim na scenu. Razočarala sam profesora i dve decenije kasnije mene je razočarao slikar.

Naravno da je „lepota“ bez učešća politike moguć bunar iz kog se crpi inspiracija i to je OK. Takođe, OK je želeti moć i novac. Sasvim je u redu i promeniti koncept. Ali gvozdena odluka da se obriše svaki trag angažovanosti jeste signifikantna. I tužna. I upozoravajuća.

Ipak, nije nerazumljiva. Posle reakcije na izložbu stripova, na „neadekvatne“ sadržaje predstava i sl, nije nemoguće da nam celokupna umetnost pređe u dizajn i ogradi se od komentara na bilo šta što ima veze sa društvom u kom živimo. Ideje su važne, ali uvrede i napadi bole.

U celoj stvari ima jedna svetla tačka. Očigledno je da umetnost ima snagu čim donosi nevolju. Nezgodno je što ne donosi mnogo toga drugog. Takoreći, moći ćete da dobijete batine, ali ne i mogućnost da od svog rada živite.

Svakako, gde ima problema ima i rešenja. Ako pišete poeziju pišite ljubavnu i rodoljubivu, ako slikate radite kalendare sa pejzažima, ako pišete romane pišite o ljubavi i prihvatljivoj verziji istorije. I klonite se pitanja: Šta se desilo sa tvojom angažovanošću. Odgovor verovatno odnosi prijatne blagodeti „adaptiranosti“, a donosi problem.