Prošlog leta sam otišla u stan jedne mlade žene. Tek skockan stan u novoizgrađenom naselju. Imala sam osećaj da sam ušla u elitni časopis, sve je bilo tip-top montirano i zategnuto. Pozvala me je da uradim zidove, dam savet, preporučim šta da kači, kako da boji. Mislila sam da užas savršenosti treba da se oživi velikim grafitom u dnevnoj sobi i frizom stencila u spavaćoj. Da bi prodor vitalnosti ulice ublažio naporan elitizam enterijera. Ljupko me je saslušala u Max Marinom kompletu i nikad se nije javila. Njen ten je bio besprekoran, njena figura je bila besprekorna, tih pedesetak kvadrata u kojima sam se osećala kao da sam pobegla sanitarnoj inspekciji što kontroliše pred vratima mirisalo je na delikatne verovatno ručno pravljene cvetne osveživače prostora. Teror perfekcije i elitizma, neprijatan prostor.

Na ovu epizodu me je upravo zbog toga što predstavlja suprotnost podsetio članak o venecuelanskoj izložbi vampirskih tetovaža. Druga strana estetskog. Žene i muškarci sa implantima koji imitiraju rogove, sa tetoviranim ožiljcima po licu, sa metalnim špicevima ankiranim u lobanju, rupama u ušnim resama, mnogobrojnim alkama. Od njihovog autodestruktivnog revolta pripada muka. Mogu misliti kako je izgledala dvodnevna parada u Karakasu, a ne mogu ni da pretpostavim kako izgleda njihov životni prostor ili šta su im ljubimci. Teror pobune i „slobode“. U izveštaju sa tog hepeninga, učesnici su okarakterisani kao ljudi koji vole da rade na telu. Uz poštovanje njihove morbidne kreativnosti, ne bih volela da im se nađem u blizini. Isto koliko ne volim da se nađem u gostima kod opsesivnih esteta, uz uvažavanje istine da ne moraju svi da imaju ni minimalnu dozu kreativnosti dokle god je časopisa i dizajnera.

Potrebna je granica koja poštuje imperativ lepote ali dozvoljava neophodnu dozu nereda i nesavršenosti ili pobuna koja neće pojesti samu sebe. U tom dovoljno širokom spektru, popularna kultura je komplementarna sa elitizmom. Grafiti se odlično uklapaju sa Starkovim stolicama i posteljinom Vere Vang, a umerene tetovaže sa Prada odelom.