Kropovanje stvarnosti 1

Kao i svake godine, neće mi biti teško ponovo da skrenem pažnju na, bar licemeran, ako ne šizoidan, ali svakako površan uređivački koncept Blica.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama dnevni list Blic voli da „proslavi“ nekim potresnim svedočenjem žrtava i da preko statistike smrzne javnost ciframa: koliko je preminulih, koliko pretučenih, koliko nekažnjenih itd. supružnika, partnera, bivših i sadašnjih. Zaista fino od njih!

S druge strane, taj isti Blic svakodnevno na nekoj od prvih strana objavljuje fotografije razodenutih žena. Zašto? Sigurna sam da ni oni sami ne bi uspeli da objasne.

Deo njihovog tabloidnog folklora. Verujem da dubljih razloga nema. Hoće li im povećati tiraž? Neće. Hoće li im podići kvalitet? Neće. Eto, poziraju dame obnaženih trbuha i grudi kao besmisleni amblem. Pitam se koja li je to kategorija čitalaca kojoj će slike sa nemaštovitim komentarima skrenuti pažnju. Ko hoće da se bavi golotinjom, žao mi je, Bliče, ali svakako to neće činiti na tvojim stranama… Ima sijaset drugih, mnogo referentnijih onlajn i oflajn mesta gde se slični sadržaji nalaze.

Pitala sam se ko uopšte uređuje strane sa tim autističnim elementom. Kolažiranje bez koncepta gde se na istoj strani protegla gola plavuša a Tramp se rukuje s Kimom DŽongom Unom ili sedi pored Makrona (jučerašnji broj) trebalo bi da ima neku logiku. Bar neku. Kroz godine koliko pratim šta se u Blicu dešava 25. novembra nisam uspela da shvatim nameru „urednika“.

Uopšte, da li postoji urednik ili prelamač sam ubaci šta mu padne pod ruku od sadržaja sa bradavicama i dugom kosom?

Ni ovo mi nikako nije jasno: ima li ikog tamo sa zrncem zdrave pameti ko će da pokrene pitanje celovitosti sistema? Ako se sam Blic zalaže za zaštitu žena od nasilja, zar nije umesno da to čini na svim nivoima, ne samo kroz tri šlajfne prigodnog teksta. Prvi korak u zaštiti žena ili ranjivih grupa jeste prepoznavanje nama očigledno daleke realnosti: žene nisu predmeti, žene nisu roba. Ne možete pozivati na poštovanje ličnosti i u istom trenutku tretirati ljude kao objekte.

Mislim, možete, Blic to uporno čini. Međutim, tu razuma nema. Kropuje se realnost i iz nje izvlači samo ono što podeljenom srpskom medijskom umu odgovara.

Ako nastavite, Bliče, da skidate donji veš ženama, ništa vam ne vrede ispisane strane. Prazne reči na papiru. Od društvene odgovornosti ništa, od politički korektnih strujanja ste daleko, ostajete u trivijalnom balkanskom glibu. Ni pedalj dalje od medijskog vašara.