Počnimo ljubav iz početka 1

Posle upokojenja, kako nas uče knjige određenog, vrlo specifičnog pogleda na svet i čoveka, sledi vaskrsenje i večni život u Carstvu nebeskom (teritoriji nepoznate lokacije), jednog dana, nepoznato kad. Tako, pošto smo se prošlog septembra rasplakali nad umirućom gospođom L, red je sada da se oporavimo idejom o novom početku.

Iako slogan „Počnimo ljubav iz početka“ nosi optimistične poruke, vaskrsenje zajedništva posle raspada svakog pojedinačnog poznatog ljudskoj vrsti oblika udruživanja, u ime ljubavi i pobede nad destruktivnim silama izolacije, meni izabrani stih ne zvuči posebno uverljivo. Ograđuju se organizatori da ima zrna naivnosti i utopije. Pa… predstave nisam gledala, tek je počelo, ali… istina je da u ideji ljubavi posle rata ili jednog oblika kraja svakako ima utopije.

Valjda je to dug našem stalnom strahu od kraja ili separacije. Knjiga ne sme konačno da se zatvori već se stalno vraćamo na delove koji su obećavali srećan rasplet. BITEF svakako nije trebalo da se ugasi 2018. smrću gospođe L, ali ideja obnove solidarnosti u 21. veku više mi izgleda kao veštačko održavanje u životu, izmučena ljubav nakon stotog pokušaja reanimacije. U svetu u kom živimo i rasturamo zajednice svih nivoa, iracionalno je očekivati da će slogan zvučati uverljivo, pa tako ni utešno ili ohrabrujuće. Još jednom, ništa o predstavama samo o konceptu, tematskom i umetničkom, koji je izabran za „osovinu“ kako kažu iz organizacije.

Čini mi se da je indijska izreka: Ako nije dobro, onda nije kraj. Možda kod njih tako, ovde… čisto sumnjam da ima potvrda za slično verovanje. Krajeva ima, ali ne znam koji je dobar. Često je dobro samo kad je kraj. I to onaj posle koga oživljavanja nema. Suština je u tome da imamo čudno poimanje realnosti. Za nas je sadašnjost večnost. Igramo kako igramo, radimo šta radimo i detinjasto mislimo da će sve trajati kako traje zauvek, da nema promena, da nema kraja ili da kraj može da se odloži. Onda, naravno, i da može sve ispočetka. U ljubavi, u poslu, u politici. Nezreli smo u svim oblastima.

LJudi su smrtni, kraj nam preti, biće kakav će biti i bolje je početi dobro na početku, neko počinjati isto iz početka. U ljubavi, u poslu, u politici.