Ko može odoleti da s vremena na vreme ne proviri u našu političku sapunicu? Tu uglavnom čeka dobra zabava. Vudialenovskog tipa (dakle, ništa nije jasno).

Sukob je arhetipski. Postoje dve ekipe: vlast i opozicija. Ovaj opšti binarni model (dobro vs zlo) jedini mi je razumljiv momenat u našem estradnopolitičkom haosu. Jer, kad krenemo dalje, svaki novi element stvarnosti unosi dodatnu zabunu. Evo ovako… Tadić je optužen da je odgovoran za stvaranje SNS-a, predsednik DS-a „zaokreće“ ka vladajućoj stranci, pa se Janković distancira, Beli radi za Vučića i njegovu tajnu službu. To znači, svi rade za Vučića. A Janković, koji maltene jedini ne radi za Vučića, od istog traži da mu mirno preda vlast. Što ovaj nudi da učini koliko večeras ili ranije. U šali (ne bi li nas malo oraspoložio). Što, međutim, ipak, u zbilji (naredna rečenica) ne planira jer mu je namera da se povuče kad se ispune uslovi, tj. kad za to dođe vreme (ne znamo, naravno, kako ćemo prepoznati bat tog vremena). Tada će predložiti i naslednika koji će pobediti na izborima (voljom naroda)… jer tako nalažu pravila demokratije. Neke verzije demokratije, kreativnije, slobodnije.

Nekome je ovo kristalno jasno…

Čitamo dalje… Blic, Informer, sanovnik…

Treba se snaći u izjavi „opozicija vladati neće“. Rekao predsednik, interpretirao novinar, čitalac zbunjen. Ništa tačnije, naravno da neće vladati opozicija. Ovo je logičko-jezički trik. Zvuči prepotentno, a prenosi veliku istinu. Ne znam da li je zemlja ploča, ali sasvim sam sigurna da je u osnovi značenja leksičke jedinice „opozicija“ upravo to da nije na vlasti. Ako uzmem u obzir da je ovo svima jasno, izjavu bih nazvala zastrašivanjem.

Da zaključim romantično, stihovima koji su prošli neopaženo.

Razliku između sebe i opozicije, predsednik vidi u odnosu prema potencijalnoj koristi. NJihov su san, kaže on, fotelje (metafora vlasti i materijalne dobiti), „a moj san su putevi i pruge. Različite snove sanjamo“, zaključuje predsednik u lirskom tonu.

Putevi i pruge, ima li šta romantičnije od toga? Raznežila sam se. Ali i zapitala šta u simbolici snova znače putevi i pruge… Sanovnik upozorava: dobar i ravan put predskazuje uspeh u radu.

Ali, neravan i krivudav označava teškoće i gubitak novca… Budući da je predsednikov uspeh u radu i naš uspeh, a da gubitak novca znači gubitak našeg novca, zamolila bih novinare da budu istrajniji u potpitanjima sledeći put kad prvi čovek Srbije otkrije šta sanja.

Još ovo, pozvala bih „Galiju“ da učini nešto s citiranim stihovima. Zaslužili su muzičko odelo i veću promociju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari