Rvanje u blatu institucija 1

Ponovo su se podigla koplja i ljut se boj vodi oko sufiksa koji upućuju na to da neko zanimanje obavlja žena. Pokrenule su se sve institucije koje sa sufiksima, ženama, bojevima i zanimanjima imaju ikakve veze.

Pritom, situacija se toliko podgrejala da je sad spremna za celu sezonu serije, jako napete ali zamršene u meri koja bi gledaoce navela da odustanu posle druge epizode.

Jer, uvođenje likova trajalo bi otprilike toliko, a savremeni gledalac nije zainteresovan za priče sa konceptom ruskih klasika gde je nužno pred sobom imati notes sa beleškama (ko je kome šta i zašto je prisutan) kako bi mogao da prati radnju.

Evo jedan dajdžest presek važnih elemenata problema.

Akteri (prema tome kako mi padaju na pamet, jer je redosled pojavljivanja nemoguće pratiti): Skupština Srbije, zaštitnik građana, Matica srpska, SANU, SPC, Savet za srpski jezik, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Ministarstvo prosvete, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije.

A tu smo i mi, građani i građanke.

Vreme: od ko zna kada do 1. juna, ali sumnjam da će se u zadatom roku privesti kraju jer napetost je neophodno zadržati do kraja, a kraja nema.

Mesto: trenutno institucije, a u budućnosti udžbenici, mediji, svedočanstva, diplome, licence…

Na kraju, a valjda bi to trebalo da bude cilj, porodica i ulica.

Zaplet: Skupština naredila, neki se pobunili, narod se podigao, lingvisti se potukli (kao i uvek, taština je po sredi), poverenica je čvrsta u stavu, zaštitnik građana se zbunio (mnogo je sugestibilan), zbunila se i Skupština.

Odlučiće sud!

Jer, Srbi prosto vole da se sude, pa kad nemaju njivu da se hvataju za gušu, onda i jezičke teme nisu loš povod za ročišta.

OK, razume se, bar iz moje perspektive, „struka“ bi trebalo da se pita.

Ali ta struka (lingvistička), valjda zato što im je jezik u srcu, uglavnom samo priča i priča.

Možda ne bi bilo loše da realnost uzme u obzir, pa da promisli, pa umesto što samo negoduje, da smisli kako da reši zapetljanciju, imamo onolike sufikse, sigurna sam da bi se snašli i pomogli svim nabrojanim akterima kad bi se malo razbudili.

Ima nekih gunđanja oko jezičke prakse, ali ima i izjava da bi tako jezik gramatički bolje funkcionisao.

Komentar „zvuči rogobatno“ kao visoko naučni, ne bih komentarisala, sramota me je.

Kako sada stvari stoje, mogu da zaključim da će u ovoj konzervativnoj sredini pre doći do priznanja istopolnih zajednica i dozvole da istopolni partneri usvajaju decu, pre će se deca štampati 3D štampačima pa pripadati zajednici ili sama sebi, pre će se legalizovati sve ono što se u ovom trenutku smatra neadekvatnim, čak kažnjivim, kao što su pedofilija, prostitucija, zoofilija i incest, nego što će se natezanje konopa oko rodno senzitivnog jezika rešiti u korist ravnopravnosti, multidisciplinarnog razuma i čišćenja prašine i paučine sa lingvističke struke.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari