Prvo socijalni deo priče. Revolt/otpor kao odgovor na okolnosti. Na skali od 1 do 10, mi revolt osećamo na nivou 15. Možda ne izgleda tako. Veoma je veliki procenat stasalih Srba članova ekipe koja ima tu privilegiju da pruži utehu kroz rešavanje egzistencijalnih pitanja. Sa porodicama, jednako namirenim, oni mogu da čine čak 25 posto stanovništva. Međutim, nije to sasvim homogena grupa. Otpori i u njenim redovima tinjaju… OK, svi mi minus 25 posto je nas dosta. Neko se, recimo, prospe tamo ili ovde. Neka ostane 65 posto. Dovoljna količina revolta da se pokrene pank ritam. Kao i da se zaigra u tom duhu. A elementi igre su skakanje, šutiranje, guranje, slobodno borbeno izražavanje kome nikako nije cilj povređivanje ali koje nekad u to preraste. Pred binom, navedeno se dešava bukvalno, kod nas, uglavnom, ipak ne obavezno, metaforično.

Jedno od pravila na pank koncertima je prećutni dogovor da se učesnici u slobodnoj prezentaciji pesničenja, šutiranja i sl. neće ljutiti na druge, svesni da je u pitanju samo igra bez loših namera. I to je jedna od važnih spona, tužnih niti realnosti, mučnog sporazuma, koji vezuje nas i pank kulturu. Trebalo bi da udarce primamo miroljubivo.

Još dve teme: pank estetika i zdravstveni karton.

Ako hoćete da se montirate za pank izlazak (blejanje – ne znam kako se ova aktivnost rečnika Sajsi MC prevodi u pank duhu, pivo s ortacima, koncert), obavezno čitajte uputstvo za izbor garderobe. Istina je da ideja vodilja za punk dress code glasi: što individualnije. Kao i uvek, izražavanje individualnosti ima svoje zakone. S urednom paž frizurom izgledaćete fejk, s patikama na nogama, ako nisu starke, još gore. Nije loše da budete neumereno šareni i pocepani. Kad ste na ulici, okrenite se oko sebe… Mi često upravo tako izgledamo.

Zdravstveno stanje ozbiljnog člana pank zajednice ne može da bude dobro. Silovito skakanje oštećuje kolena, mahnito mahanje glavom udar je na cervikalni deo kičmenog stuba, a mlaćenje u ritmu muzike pod dejstvom piva (koje uprkos verovanju da je zdravo jer nosi B vitamin, nije dobro za ligamente) dovodi do niza ozleda koje se ne mogu predvideti, neke ni lečiti. Eto još jedne sličnosti: zdravstveni kartoni i nama su puni.

Jedno nas ipak razlikuje: pankeri su često populacija mladih, a mi smo sve stariji.