Bosanski lonac 1

Nakon šokantnog poraza DPS Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, na lokalnim izborima u BiH, SDA Bakira Izetbegovića izgubila Sarajevo, SNSD Milorada Dodika Banjaluku. HDZ Dragana Čovića ostao stamen, ali pošto se u Mostaru izbori održavaju sledećeg meseca, ukoliko bi vodeća hrvatska stranka izgubila to svoje glavno uporište, bio bi to nastavak niza.

SDA i SNSD su zadržale primat među glasačima u svojim entitetima, ali gubitak najvećih gradova pokazuje da je njihova pobeda Pirova.

Šta je vlast u Visokom ili Banovićima za SDA, kada su izgubili Sarajevo?

A SNSD uz Banjaluku i Bijeljinu izgubila.

Čini mi se da je poraz SDA značajniji.

Nisu Sarajlije birale između dve slične nacionalističke opcije, već suštinski različite, nacionalističke i građanske.

Na megdan SDA izašla je opoziciona koalicija „Četvorka“ (Naša stranka, Narod i pravda, Socijaldemokratska partija BiH i Nezavisna bosanskohercegovačka lista) čiji je kandidat Srđan Mandić do nogu potukao kandidata SDA za predsednika opštine Centar Nedžada Ajnadžića.

Dakle, u centralnoj sarajevskoj opštini Srbin pobedio Bošnjaka.

Kako je to moguće?

Da li to znači da Sarajlije nisu zadrti džihadisti u šta nas skoro svi tabloidi u Srbiji godinama ubeđuju, a što je gore tvrde i mnogi ovdašnji političari.

SDA se propisno obrukala u kampanji kojom su Mandiću zamerali pre svega nacionalnu pripadnost, čime su radili u korist svoje štete.

SDA, vodeća bošnjačka stranka zvanično se zalaže za jedinstvenu i multinacionalnu BiH, a onda glasačima poruče: „Nećete valjda dozvoliti da Srbin vlada centralnom sarajevskom opštinom?“

Pošto će mesto gradonačelnika Sarajeva izgleda dobiti takođe Srbin Bogić Bogićević, glavni grad BiH će dokazati da je otvoren za sve dobronamerne ljude.

Predrag Kojović, predsednik Naše stranke izjavio je da su izbori bili referendum o tome kakvu BiH građani hoće.

„Ponosan sam jer su građani Sarajeva jasno i glasno rekli, želimo da živimo u BiH u kojoj se ljudi ne žele deliti po torovima“, rekao je on.

Sarajlije nisu glasale za Mandića zato što je Srbin već zato što im je preko glave bahatosti, nepotizma i korupcije SDA i bračnog para Izetbegović.

Razlike između pozicije i opozicije u manjem BiH entitetu Republici Srpskoj nisu toliko drastične, ali čini mi se da je SNSD izgubila iz istog razloga.

Bahatost, nepotizam, korupcija…

Dobro je što su Sarajlije i Banjalučani, kao i građani još nekih sredina u BiH kaznili svoje vlastodršce, ali videćemo da li je reč o tektonskim promenama.

Nije prvi put da Izetbegovićeva i Dodikova stranka gube neke izbore, a onda se „vrate“ u velikom stilu.

U opozicionom delu Srbije rezultat lokalnih izbora u BiH dočekan je sa ushićenjem. Izgubio Milo, izgubio Dodik, nek se spremi sledeći…

Polako.

Prosto kopiranje nije moguće.

Pored toga, Milo je i dalje predsednik Crne Gore, a koliko se buduća vlast svađa ne bi me čudilo da se DPS brzo vrati.

Dodik je i dalje srpski član Predsedništva BiH, njegova SNSD ubedljivo najjača stranka u RS, imaju najviše odbornika i u banjalučkoj skupštini, što će koristiti da blokiraju budućeg gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Osvetoljubivost koju je Dodik pokazao preteći Banjalučanima koji su se „drznuli“ da glasaju za kandidata opozicije, treba da uđe u istoriju političkog beščašća i pokvarenosti.

Pokazuje da njemu do naroda u koji se kune, nije nimalo stalo.

Već do vlasti i moći.

Drugo me ipak brine.

Ako izgubi vlast u RS, Dodik će se, budite sigurni, u Beogradu nastaniti za stalno.

Ima i državljanstvo Srbije.

Nemojte da se začudite ako na beogradskom Trgu Republike zapeva: „Ne može nam niko ništa…“