„Mogao bih pisati hiljadu godina na milion strana o Če Gevari“, govorio je kolumbijski pisac Gabrijel Garsija Markes. Kada ga je bolivijska vojska, podržana agentima CIA, uhapsila oktobra 1967. i streljala, po jednim svedocima je bolivijskom vojniku koji je u njega uperio pušku rekao: „Uozbilji se, momče. Treba da pucaš u čoveka“. A po drugima:“ Pucaj, kukavico. Ubićeš samo čoveka“. Naravno, postao je legenda.

Od smrti Če Gevare prošlo je 50 godina. Na Kubi ga slave kao heroja, pioniri sa crvenim maramama se kunu da su spremni da se za komunizam bore kao Če, saborci se prisećaju markantnog i predanog revolucionara. Svet pevuši čuvenu „Hasta Siempre Comandante“ . Refren na srpskom glasi: „Ovde ostaje jasno, Srdačna prozirnost vašeg dragog prisustva komandante Če Gevera“. Lepše zvuči na španskom, pogotovo ako peva Natali Kardone: „Aqui se queda la clara, La entranable transparencia, De tu querida presencia Comandante Che Guevara“.

Rođen u Argentini 1928. Ernesto Gevara la Serna poticao je iz dobrostojeće porodice. Studirao je i diplomirao medicinu u Buenos Airesu. Početkom pedesetih motorom obilazi Latinsku Ameriku i biva šokiran bedom i sirotinjom. To putovanje bilo je inspiracija za Oskarom nagrađen film „Dnevnik motocikliste“. Nakon putovanja po Latinskoj Americi shvata da su oružana revolucija i komunizam jedino rešenje protiv samovolje moćnika i represije. Napušta Argentinu, odlazi na Kubu i priključuje Fidelu Kastru. Nakon uspešno izvedene revolucije, dobija više državnih funkcija na Kubi, ali strast da menja svet nije mu dala mira. Napušta Kubu 1965. Prvo odlazi u Kongo, gde bezuspešno pokušava da digne bunu, a onda i u Boliviju gde ga ubijaju 1967.

Pola veka od Gevarine smrti, njegov lik revolucionara i komuniste je, paradoksalno, postao dobro prodavana kapitalistička roba. Jadan Če sigurno se prevrće u grobu ne samo zbog toga. Ko se sve u njega kune, u šta su se Latinska Amerika i svet pretvorili… Od komunizma ni traga. Zašto nam je Če toliko privlačan? Borio se za siromašne, pravdu, jednakost, poginuo mlad, u 39. godini. Sve je to lepo. Nažalost, u revoluciji su nasilje i ubistva neizbežni, a ni Če Gevara, izgleda nije u tome zaostajao. U januaru 1957, saznajemo iz dnevnika sa Sijera Maestre, Gevara je ubio Eutimija Guera zato što ga je sumnjičio za odavanje informacija: „Rešio sam problem pištoljem kalibra 32 mm, u levu stranu njegovog mozga… NJegove stvari sada pripadaju meni“. Če je bio dosta radikalan u sprovođenju svojih ideja, mnogo radikalniji od Fidela Kastra, smatraju mnogi. U toj borbi i komunističkom eksperimentu, seljacima je oduzimana zemlja, sprovođene reforme, nacionalizacije… Sve u želji za boljim životom, ali izazivajući silne patnje i onih za koje se Če borio. Ipak, kada se pomene Če Gevara retko ko pomisli na taj, nasilni deo njegove ličnosti i borbe. On je simpatičan, lepuškast, zgodan. Pozitivan lik. Latinska Amerika ima takvu privlačnost, a Če je bio tipičan Latino.

Kakve su veze Če Gevare sa našim prostorima? I ovde budi pažnju 50 godina od ubistva. Voljen. Postoji i druga strana. Navodno je jedinicom bolivijske vojske koja je uhapsila i ubila Gevaru komandovao pukovnik crnogorskog porekla Andrija Selić. Eto, CIA bez Jugovića ni Čea nije mogla da uhapsi. Ko beše nezvanično najveći obožavalac Če Gevare na našim prostorima? Ministar Aleksandar Vulin, naravno. Dobro je što se tetka njegove žene iselila u Kanadu. Jer da je otišla na Kubu, od stana ne bi bilo ništa.