Izbor sudije Vrhovnog suda važna je tema u SAD, a Bret Kavano, kandidat američkog predsednika Trampa, ima ozbiljne probleme nakon što ga je Kristina Blejz Ford optužila za seksualno zlostavljanje. Onion javlja da su republikanci u Senatu rekli novinarima da će pokušati da odlože glasanje o potvrđivanju Kavanoa dok žena koja ga optužuje ne bude „pravilno oblaćena“ u medijima i javnosti. Zbog problema sa gotovinom, Zukerberg prodaje 11 miliona korisnika Fejsbuka, saznaje Onion, koji tvrdi da je FEMA, Savezna agencija za vanredne situacije, građanima koje je od sveta odsekao uragan Florens iz vazduha bacala tablete cijanida. Američki smisao za humor.

Nije Vučić prvi koji se „upecao“ na Onion. Iranska novinska agencija Fars je 2012. prenela njihovu priču da ruralni Amerikanci više vole tadašnjeg iranskog predsednika Ahmadinedžada od svog Obame. Agencija se brzo izvinila. Izvinio se i Vučić, kome bi verovatno bilo bolje da čita domaći NJuz.net umesto američkog Oniona. NJuz net beleži i njegovo izvinjenje.“Ovakve stvari ne bi smele da se dešavaju dok pokušavam da skrenem temu sa nemilog događaja na nešto što meni odgovara. Ustajem rano, spinujem po ceo dan, onda kasno ležem. Šta da vam kažem, bio sam umoran, ja sam kriv“, izjavio je predsednik Vučić po NJuz netu, koji javlja i da su „Obaveze u državnoj službi sprečile huligane da razbiju Paradu ponosa“, „Delegacija bugarskih turista stigla u Beograd da vidi kako napreduje kićenje grada“ „Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo apel ženama da se na rađanje dece odluče kada odu u penziju“… Mnogo zanimljivije od Oniona, zar ne?

Šta nam govori reakcija predsednika i premijerke na smrt dva radnika na gradilištu „Beograda na vodi“? Aktuelna vlast ne treba da se plaši slabašne opozicije. Treba da se plaši sebe, jer kada pomisli da je svemoćna, izgubi kompas. Sve prolazi, „tetka iz Kanade“, fontana od dva miliona evra, stalne najave „zlatnog doba“ i boljitka… Onda dođe histerično smejanje na pitanje o Kosovu, izjave o pogibiji radnika kojima nedostaje više saosećanja. Nesreće se, nažalost, dešavaju, država ne može za sve da bude odgovorna, ali kada saučešće upućujete uz nabrajanje gde se sve i koliko često dešavaju, uz lakonsko – rizik posla, to je život… Ne, to je smrt, koja je mogla da bude izbegnuta poštovanjem mera zaštite na radu. Svaki posao ima neki rizik, ali nešto je i do države koja je dužna da obezbedi poštovanje zakona, propisa, standarda i da sama poštuje svoje građane.

Poštovanje građana bi značilo da i van izbora ponekad konsultujete, čak i one koji za vas nisu glasali. Uzmimo Beograd za primer. Šta sve gradske vlasti ne rade, a grad sve prljaviji, saobraćaj sve lošiji. Zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću palo na pamet da rekonstruiše i Savski kej. Želi da od „mog“ Keja napravi Savsku promenadu. Pita li neko nas, građane novobeogradskih blokova 45, 44,70,70 a želimo li to? Zašto rekonstruisati Kej koji je lep i funkcionalan? Nije valjda to nešto „politički“? Zbog predsednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića? Umesto bacanja para na nepotrebnu rekonstrukciju, sa našeg dela Save treba najpre ukloniti „čiča Tomine“ i ostale uz reku nelegalno podignute objekte, restorane od kojih vodu jedva vidimo, splavove na sred Save, očistiti reku i priobalje, srediti poneku polomljenu klupu i stepenice … Korisnije, jednostavnije i jevtinije.