Proslava rođendana, posebno dečijih, široko je rasprostranjen običaj i verovatno nam se čini da postoji od kada je sveta i veka. Nije baš tako. Navodno su još Persijanci proslavljali rođendane i tom prilikom se častili nekom vrstom zaslađenog kolača. Ali, običaj proslave rođendana je izum novijeg doba, što je i normalno. Ko je još u antičko doba ili ranom srednjem veku vodio računa o kalendaru, datumima rođenja ili vodio knjige rođenih? I ako su slavili, slavili su samo bogati i poznati. Do kraja 18. veka, praksa proslave rođendana od događaja rezervisanih za bogate i slavne, postala je rasprostranjena u širim slojevima zapadnog sveta.

Proslava rođendana ustaljeni običaj, uz naravno zanimljive specifičnosti. Negde je običaj da se stavi svećica više od godina slavljenika, jer se veruje da mu tako produžavaju život. U Južnoj Koreji slavljenici se časte hranjivom supom od morskih algi. Supa, navodno, donosi sreću u narednoj godini. U Kini rođendani ne mogu da prođu bez dugih rezanaca koji su simbol dugovečnosti. Tradicionalni rođendanski obrok u Rusiji podrazumeva ribu, krompir i salatu od cvekle. Bez pinjate u Meksiku se ne može zamisliti dečiji rođendan.

Nekada su rođendane slavili samo bogati i slavni, danas ih slave ne samo pojedinci već i organizacije. U bivšoj Jugoslaviji rođendan Josipa Broza bio je državni praznik, danas su stranački rođendani i slave postali politički događaji. Najveća politička partija u Srbiji Srpska napredna stranka nedavno je u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, proslavila deveti rođendan. Neki će pomisliti -„kad pre prođoše tolike godine“, drugi – „zar tek devet, čini se da vladaju od uvek“. Sudeći po onome što se videlo na TV ekranima, proslava je bila na nivou. Puno gostiju, vesela atmosfera, svi srećni, skandirali, pevali, mahali zastavicama… Lider stranke i predsednik Republike Aleksandar Vučić izjavio da je Srbija značajno bolja zemlja nego što je bila pre pet godina, kada su naprednjaci došli na vlast i poručio da želi ubedljivu pobedu u Beogradu. Bilo puno gostiju i iz inostranstva. Svi se divili Vučiću, SNS-u i Srbiji.

Nešto, tačnije neko je falio. Osnivač stranke Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije. To je kao da otac ne dođe sinu na rođendan. Odmah su počele spekulacije – te ljut na SNS, te osniva politički pokret ili stranku, što je Nikolić za Novosti demantovao. „Podržavam SNS i imam dobru saradnju sa Aleksandrom Vučićem. Pojaviću se na svakom važnom skupu stranke na koji me budu pozvali“, poručio je Nikolić. Da li to znači da Nikolić nije bio pozvan? Zar neko misli da bivši predsednik može da postane bitan politički faktor ? Slavljeniku može da bude krivo i žao ako mu otac ne dođe na rođendan, ali može da reaguje i drugačije:“Super. Žurka bez „matorog“ biće još bolja“. Ali ako na rođendanu slavljenika neko zaseni, eto problema. Zašto je Dačić dobio osam sekundi više u prilogu N1? Sve je to Vučić stoički podneo.

Izgleda da je teže bilo dvojici njegovih gostiju koji su, izgleda, iz nekog mesta iz unutrašnjosti došli u Beograd na rođendan SNS. Bilo im, valjda, zanimljivije da prošetaju Beogradom nego da idu na Taš, ali morali su i da se vrate na zborno mesto. Imali obezbeđen prevoz kući. Kako beleže društvene mreže, dotični pitali nekog, učinilo im se, finog Beograđanina u Ulici kneza Miloša kako da dođu do Taša. „Samo vi uđite u ovaj trolejbus i idite do poslednje stanice“, uputio ih ljubazno. Trolejbus je bio broj 40, vozio je do Banjice II. Dakle, kilometrima daleko od Taša. Da li je to lepo? Beogradski gostoljubivo?