Hoćemo Džastina 1

Kada su se o virusu kovid 19 svakodnevno obraćali predsednik i premijerka, odmah je počela kuknjava – nećemo političare hoćemo stručnjake. To sam podržala.

Onda je dvojac doktora, iskusni Predrag Kon i nova „zvezda“ srpskog zdravstva Darija Kisić Tepavčević, preuzeo dužnost svakodnevnog informisanja javnosti. Trude se maksimalno, ali opet mnogi nezadovoljni.

Još kada je dr Kon pohvalio vlast za reakciju na sprečavanju epidemije, društvene mreže se „usijale“.

Neverica i razočaranost. Zašto?

Nije zadatak lekara da povedu borbu protiv vlasti već protiv širenja virusa. Dobro je da struka i vlast zajedno rade na ovako važnom problemu. Zamislite šta bi bilo kada ne bi bilo takvog obostranog razumevanja?

Mene je samo malo zbunio drugi deo Konove izjave.

„Do sada nisam doživeo takvu vrstu podrške za struku.“

Ako me pamćenje služi, a služi, dr Kon je godinama glavni konsultant za razne zdravstvene probleme i epidemije. Verovatno je najpoznatiji epidemiolog Srbije i sa mnogim vlastima je sarađivao.

Posao mu takav, a on pored toga major koji je dobar deo radnog veka proveo na VMA. Sećam se da je, pre desetak godina, u vreme pandemije virusa A H1N1 upozoravao na moguću visoku stopu smrtnosti od svinjskog gripa u Srbiji, što se, nasreću, nije desilo.

Bio je na čelu radne grupe za borbu protiv svinjskog gripa, koja je tadašnjem Ministarstvu zdravlja predložila nabavku miliona vakcina. Vlada je zatim naložila hitan uvoz, a tenderska komisija RFZO, na čijem se čelu nalazio epidemiolog Branislav Tiodorović, izabrala vakcine švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis“. Sećate se tog skandala i bacanja para? Ali, sve je rađeno po zakonu.

Optužnica protiv Svetlane Vukajlović, direktorke RFZO, povučena. Ne želim nikako da „amputiram“ da su doktori Kon i Tiosavljević, koji su i danas u timu koji se bori protiv korone, išta nezakonito radili.

Daleko bilo. Samo mi nije jasno po čemu onda ova vlast sluša bolje od prethodne, kad je očigledno i prethodna slušala iste doktore?  Mada je situacija bila drugačija.

Korona je očigledno mnogo opasnija od svinjskog i ostalih gripova, što pokazuje i po više od 800 dnevno umrlih u Španiji i Italiji. U pitanju je nov virus i teško da od naših lekara možemo da očekujemo odgovore na sva pitanja.

Nemaju ih ni u razvijenijem inostranstvu. Gledala sam dva američka lekara u emisiji Farida Zakarije na CNN.

Suprotni stavovi i prognoze. Ne znaju lekari još skoro ništa o kovidu 19 već uglavnom nagađaju. Neko će se inficirati, neko neće, neko će imati simptome malo jačeg gripa, neko će završiti na respiratoru,većina će preživeti bez posledica, neko će umreti…Nisu lekari bogovi i ne očekujmo previše od njih.

To nisu ni političari, a od njih treba da očekujemo smirenost i odgovornost. To nedostaje našim političarima, posebno glavnom. Odavno ga ne gledam, ali minut-dva sa Jovanom Joksimović nisam mogla da izbegnem. Njegove, na prvi pogled sladostrasne pretnje da će uvesti celodnevni karantin („Niko neće moći na ulicu. Nikada“) samo su izazvale paniku. Može to i drugačije. Vučić, Brnabić i ostali bi mogli da se ugledaju na kanadskog premijera Džastina Trudoa.

U redu, čula sam razne priče o njemu, te folirant, te šurovao sa sumnjivim kompanijama, ali čovek ima ljudski odnos u svakoj teškoj situaciji. Obratio se premijer Trudo kanadskim građanima sa jednostavnom porukom: „Niste sami.“ Mirno, staloženo, bez histerije, pretnji, podignutog glasa. Bez žalosnog izraza lica, dramske pauze. Nije bilo ni pozivanja na Boga ni pokliča – Kanada je u ratu, ali Kanada pobediti mora…

No, koliki smo mi Kanađani…