Sledi gradski menadžer Goran Vesić sa kvotom tri, treći je gradonačelnik Siniša Mali sa 3,5. Opozicioni kandidati značajno zaostaju. Jeste da je još rano, videćemo kako će ko proći na izborima, ali može li gradski menadžer da avanzuje na mesto gradonačelnika? Zašto da ne. Ukoliko se kockice slože i predsednik aminuje.

Za razliku od relativno nepoznate Irene Vujović, Goran Vesić je prilično poznat na političkoj sceni Srbije. Mada je uglavnom bio pozadinski aktivista. Vesića se sećam još iz devedesetih, kada je bio blizak saradnik tadašnjeg predsednika DS Zorana Đinđića. Nije se Vesić libio da organizuje lepljenje plakata, skupove DS, donosi saopštenja DS u redakciju Naše borbe… Đinđić je uvek hvalio Vesićevu vrednoću, a novinari su se često žalili na njegovo grubo ophođenje. Novinari koji su svojevremeno pratili DS, tvrde da je Vesić imao značajnu ulogu u brojanju glasova na izbornim skupštinama DS, na kojima je Đinđić pobedio protivkandidate. Tada je lansirana i kletva „Da bog da ti Vesić brojao glasove“. Ima i regionalno iskustvo, jer je bio angažovan i u kampanjama Mila Đukanovića. Priča mi tako kolega da je Vesić bio pionir anti kampanje na ovim prostorima. „Napravio Vesić hiljade velikih nalepnica „Glasajte za Moma“ koje su lepili po šoferšajbnama. Mogao si da skineš nalepnicu, ali je lepak ostajao na staklu. Svi zamrzeli Moma. Milo dobio izbore“.

Vesić je primer kako se u jednoj stranci kreće skoro od nule, vredno radi i napreduje do značajnih pozicija. U međuvremenu i stranke mogu da se promene. Kome se to ne sviđa ili imaju etičko-stilske zamerke, nek se sete one Đinđićeve: „Kome je do morala….“ Napredovao je, ali je ostao isti u ophođenju prema novinarima. „Ako hoćete da se raspravljate učlanite se u stranku i onda se kandidujte“, poručio je nedavno novinarki N1. Da li će Vesić posle godina vrednog rada za različite stranke, zauzeti faktički treću-četvrtu funkciju po značaju? Zaslužuje li Beograd Vesića i obrnuto? Videćemo 4. marta.