Đurić je dodao da predsednik Vučić neće putovati ni u NJujork na zasedanje Generalne skupštine UN. Otputovali premijerka Brnabić i ministar Dačić. Predsednik je izgleda malo ljut na Zapad, pa im „udara čežnju“. Ali zato će ići u Rusiju da se vidi s Putinom. Zašto je predsednik ljut na Zapad? Pojedine zemlje, Nemačka, Francuska, Britanija, nisu oduševljene razgraničenjem Srbije i Kosova, koje su predložili Vučić i Tači. Amerika je navodno pokazala izvesno razumevanje. Ali teško je govoriti o, kako kaže Đurić, „najstrašnijim napadima dela međunarodne zajednice“ na predsednika Vučića. Neslaganje nije „lavina napada i kritika“.

Predsednik je izgleda ljut i na Srbiju. „Ne brinem ja za to što je skočio ceo svet, ne mogu da govorim loše o Amerikancima i drugima, o kojima bih hteo da govorim. Ne brinu mene oni, nego sve ono što smo ispustili zahvaljujući Srbiji koja je osudila svaki moj pokušaj. Mi smo doživeli poraz. Ta moja politika da sačuvamo nešto na KiM nije pobedila, jer Srbija voli da izgubi sve, da kuka nad svojom sudbinom“, rekao je Vučić na sednici Glavnog odbora SNS. Kako je Vučićeva kosovska politika doživela poraz kada su on i SNS „rasturili“ na svim dosadašnjim izborima? Koja je to Vučićeva kosovska politika? Nikakav plan nije predstavljen javnosti, a sam predsednik je nedavno u Kosovskoj Mitrovici rekao da ga ni nema. Šta je onda Srbija odbila, to jest „osudila“? Ali, borba se nastavlja. „Ne mogu da prihvatim da gubitnička Srbija, Srbija propasti pobedi“, najavio je Vučić.

Nije Zapad ceo svet, osvrnimo se malo. Srbiju podržavaju Rusija i Kina. Šta je sa Latinskom Amerikom? Vesti iz tog dela sveta kod nas su vrlo retke, a reč je o sigurno predivnom delu planete. Brazil, Argentina, Meksiko, Kuba… lepota. Ne zaboravimo Peru. Šta znamo o ovoj državi? Maču piču, Lima, Kusko, Mario Vargas LJosa, „El condor pasa“…Nekada je u centru Beograda svirala grupa peruanskih uličnih muzičara. Agencija Rojters je nedavno javila, dobar deo svetskih, kao i mnogi mediji u Srbiji preneli, da se za koji dan u malom peruanskom gradu Jungar, visoko u Andima, održavaju izbori za gradonačelnika. Koga još zanimaju izbori u nekoj andsko-peruanskoj nedođiji? Mnoge, očigledno i to iz bizarnog razloga. Na izborima su glavni konkurenti Hitler i Lenjin. Hitler je bio gradonačelnik od 2011. do 2014. i nada se povratku na vlast. Lenjin je, međutim, trenutno gradonačelnik i nada se da će ostati. Prvi je Hitler Alba Sančes, a drugi Lenjin Vladimir Rodriges Valverde i nemaju nikakve političke veze sa poznatijim imenjacima. U Latinskoj Americi, objašnjava Rojters, roditelji često biraju strana imena koja im čudno zvuče uprkos tome što ona u inostranstvu imaju negativnu konotaciju. Nešto kao „naše“ Kasandre, Rosalinde, Maradone, samo značajno drugačije. Hitler Alba naglašava da odbacuje sve za šta se nemački nacistički diktator zalagao i želi pošteno da vlada. Tvrdi da njegov otac nije ni znao ko je bio Hitler kada mu je dao ime. Prema rečima ovog političara, razmišljao je da promeni ime kada je saznao za zločine pravog Hitlera, ali je ipak odustao.“ Ja sam dobri Hitler“, kaže Alba.

Sledećeg maja očekuju se izbori za Evropski parlament. Na našem kontinentu, „Hitlera“, čini se, ima na sve strane, a „Lenjina“ ni od korova. Šta je sa Srbijom? Mi smo dokaz balkanske specifičnosti. Nema kod nas ni „Hitlera“ ni „Lenjina“, ni prave desnice ni istinske levice, ali ima svega po malo. I svega i ničega.