Safeta Biševac

Onaj koji hitro reaguje na razne teme i probleme, odgovara i na pitanja koja mu niko ne postavlja, tek nakon nekoliko dana se oglasio o sramnom i uvredljivom tvitu potpredsednice Skupštine Srbije Vjerice Radete (SRS). Možda mu je trebalo vreme da „svari“ bestijalnost Radetine poruke? Možda nije želeo da se zamera bivšoj stranačkoj koleginici, jer ipak „prva (politička) ljubav zaborava nema“? Možda…

Komentarišući Radetin tvit o rahmetli Hatidži Mehmedović, iz udruženja „Majke Srebrenici“, kojoj su sinovi, muž, braća, muški članovi bliže porodice ubijeni u genocidu jula 1995. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je „ne samo neprimeren nego i neljudski i necivilizovan“. U ime države Srbije izjavio je saučešće porodici preminule Hatidže Mehmetović. Pitanje je, međutim, ima li koga od te porodice da saučešće primi. Na pitanje da li će SNS, čiji je Vučić predsednik, podržati inicijativu za smenu Radete sa mesta potpredsednice Skupštine, usledio je odgovor: „Kada bude stigla, onda ćemo doneti odluku“. Zabrinjava nastavak, koji se svodi na ono klasično -a šta su „oni“ nama radili ili rekli. U ovom slučaju otelotvorenje „onih“ je lider SDA i Bošnjačkog nacionalnog veća Sulejman Ugljanin, koji se poslednjih dana isticao raznim izjavama i potezima. „Zaboravili su šta je govorio Sulejman Ugljanin, pa im je dobro došlo da se pokrije nečim što je rekla Radeta“, kazao je predsednik SNS.

O tome šta je Ugljanin govorio pisala sam u prošloj kolumni i ne bih da se ponavljam. Napominjem samo da smatram da je Ugljanin, zbog predstojećih izbora za nacionalne savete, izgovorio niz neprimerenih reči i nerealnih političkih ideja koje ništa dobro Bošnjacima neće doneti. Zanimljivo je da su pojedini Bošnjaci, na raznim internet portalima, koristili argumentaciju sličnu Vučiću, samo u obrnutom smeru. Radetin tvit su shvatili kao dokaz da je Ugljanin u pravu, da „nacionalistički srpski režim“ mrzi Bošnjake i nikada nas neće prihvatiti kao ravnopravne građane. Radetin tvit ne može da bude „pokriven“ Ugljaninovim izjavama, niti izjave lidera BNV treba potkrepljivati bezumnom porukom potpredsednice Skupštine Srbije. Radeta, verujem, nije Srbija, s jedne, a s druge strane, Ugljanin nije vređao mrtve ljude i srpske žrtve, te je svako poređenje njegovih izjava i Radetinog tvita sramno. Uzgred, nema ni nikakvu državnu funkciju, za razliku od Radete.

Ugljaninove reči se pre mogu porediti sa skoro svakodnevnim svađalačkim i huškačkim izjavama Dodika, Vulina i sličnih. Nikako sa Radetom. Ono što je dotična napisala, dno je dna, a mlaka reakcija vlasti, koja se svela na dva oštra saopštenja potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović i predsednice Skupštine Maje Gojković i zbog dodatka „ne zaboravite Ugljanina“, ipak poluosuđujuće izjave predsednika Vučića, sramota je za Srbiju. Verbalne osude i poluosude nisu dovoljne. Samo bi smena bila odgovor, ali malo je verovatno da će inicijativa koju je pokrenula DS uz potpise 60 poslanika, biti uspešna. Teško da će SNS dozvoliti da išta što „žuti“ pokrenu prođe, a da sami pokrenu, malo je verovatno. Čini se da Šešelj u SNS ima značajan ugled i podršku, a on ponavlja: „Ne da Radetu“. Da li će eventualna skupštinska rasprava o Radeti zato biti i „pokazna vežba“ Šešeljevog uticaja među naprednjacima? Ako se u oktobru, kada se očekuje redovno zasedanje Skupštine iko bude sećao Radetinog tvita.