Kakav „kopernikanski obrt“. Šapić, koji je vlast u opštini Novi Beograd formirao dogovorom, a za predsednika izabran glasovima ne samo odbornika svoje liste već i podrškom DS i SRS, svojih ljutih političkih protivnika, najavljivao je da će sličan recept primeniti i u Beogradu. Nosilac liste „Aleksandar Šapić – Gradonačelnik“, koja, po rezultatima istraživanja agencije Faktor plus ima podršku od 11 odsto birača, do nedavno je govorio da će posle beogradskih izbora razgovarati sa svima i da je preduslov za dogovor da bude na čelu Beograda. Kako je objašnjavao, gradonačelnik Beograda ne treba da se bavi „visokom“ politikom već problemima grada, pa će o formiranju gradske vlasti pregovarati i sa SNS. Mnogima je to bio još jedan „dokaz“ da je Šapić Vučićev „čovek“.

Ponavljao je da će razgovarati i sa onima koji su mu nesimpatični, kao i onima koje smatra nevaspitanima i nesposobnima. Sada, međutim, izuzima SNS. Očigledno su ga mnogo iznervirali. Kakva je kampanja vođena protiv njega, nije ni čudo. Možda Šapić i ne bude bitan faktor posle izbora. Možda i bude. No, da vidimo šta je sa njegovom idejom da se lokalne vlasti bave samo svojim poslom. Lokalna, u ovom slučaju beogradska, vlast treba da se bavi gradskim problemima. Ali, da li je moguće da ona bude formirana i funkcioniše samo na tom osnovu? Hipotetički posmatrano, da li bi lista LDP sutra sa „Zavetnicima“ mogla da se dogovori o direktoru GSP? Ili je sve kod nas „visoka“ politika? Ili možda lični interesi?

Bilo kako bilo, Šapić je vrlo popularan među Novobeograđanima. Da je više opština kao Novi Beograd, gde bi nam bio kraj. Zato nas Novobeograđane i nije briga što naš predsednik izgovara „Nambija“ i nije nešto prefinjen. Uostalom, bio je sportista, a ne violinista u kamernom orkestru. Ali ako bi on postao gradonačelnik, ko bi vodio Novi Beograd?