Vulin 007 1Foto: Luca Marziale/Danas

Nisam ljubiteljka društvenih mreža, ali može svašta na njima da se pročita i vidi. Tako je na Fejsbuku obožavateljka filmova o DŽejmsu Bondu komentarisala mogućnost da Danijela Krejga, koji je najavio povlačenje, u ovoj ulozi zameni Idris Elba.

O tome se dugo priča, ali, dotična ima interesantan predlog. U toj ulozi vidi ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina. Inspirisana je naravno njegovom nedavnom izjavom da je „jedna od najvećih obaveštajnih službi na svetu, ako ne i najveća“, pokušala da ga vrbuje. Ko bi i zašto vrbovao Vulina?

Kao da obaveštajci stranih sila ne znaju šta se u Srbiji dešava i još važnije šta će se desiti. Podseća me to na ono kada mi novinari odemo na neki diplomatski prijem, pa nas zapadne diplomate pitaju šta mislimo o nekoj političkoj temi i kakva su nam predviđanja? Kao da oni nisu bolje obavešteni.

CIA je valjda veća od MI5 i ako su oni vrbovali Vulina, bilo bi normalnije da se pojavi u nekom američkom filmu. Mnogi smatraju da je Mosad najjača obaveštajna služba pa mu je možda mesto u nekoj od u poslednjih godina sve popularnijih izraelskih TV serija. Možda su ipak Britanci i dalje glavni u obaveštajnom svetu, pa ako je upražnjeno mesto za budućeg Bonda, ima li Vulin šanse?

Ni filmove o tajnom agentu 007 ne volim, ali priznajem da su ozbiljno rađeni i da su Bonda glumili odlični glumci. Krejg je fantastičan. Idris Elba je odličan predlog za novog Bonda, ali za mene će on ostati „Luter“. Dotična na Fejsbuku poručuje da je navijala da Krejga zameni Elba, „sve dok nam Vulin nije saopštio da je pozvan da bude špijun u jednoj od najvećih stranih službi“.

„Uskoro se očekuje da bude pozvan da odradi par nastavaka DŽejms Bonda, tako da uloga lepog Idrisa pada u vodu. Ipak je Vulin bolji frajer. Samo napred Vuline. Srbija je uz tebe“, dodaje. O ukusima ne treba raspravljati, pa ni o tvrdnji da je Vulin „bolji frajer“ od Elbe, a verujem da se navedena „fejsbukovica“ šalila, što je očekivana i prava reakcija na Vulinove reči. Samo je problem što je reč o važnom ministru.

Vulinova tvrdnja da ga je „jedna od najvećih obaveštajnih službi na svetu, ako ne i najveća“, vrbovala i obavestila da su njegovi politički stavovi neprihvatljivi i da, ako ih ne promeni neće biti član vlade, dobila je nove momente izjavom američkog ambasadora Kristofera Hila o tome da se nada prozapadnoj vladi Srbije, ali da u njenom formiranju ne učestvuje, kao i komentarima predsednika Aleksandra Vučića.

„Veoma mi je drago što je ambasador Hil rekao da se neće mešati u izbor ministara, to je normalno. Siguran sam da se i ranije nisu mešali, naročito 2008. godine“, poentirao je Vučić, aludirajući da vladu mrskog DS, koju je predvodio Mirko Cvetković. Kako ga je samo Somborac lepo crtao. Seća li ga se iko još? Poslednji put sam čula da ga neko pominje u društvu pre više godina. Živ i zdrav bio, viđen na Zemunskoj pijaci.

Šta je cilj ove nove epizode u mamutskoj seriji političkog cirkusa Srbije? Da je Vulin nešto izjavio na svoju ruku prilično je neverovatno. Da je ovakvom izjavom nagovestio svoj ostanak i u sledećoj Vladi Srbije prilično je očigledno. I u tome je problem. Šta činjenica da je Vulin godinama na istaknutim ministarskim pozicijama u republičkoj vladi govori o Srbiji?

Nadajmo se da će i Vulin doživeti sudbinu bivšeg premijera Cvetkovića. Možda se za koju godinu budemo pitali – šta ono beše Vulin u vladi i kojoj? Ali treba živeti do tada i preživeti budalaštine, kojih će sigurno biti na pretek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari