Videćemo da li će se to obistiniti, ali odavno mediji spekulišu da bi predsednik Aleksandar Vučić na toj funkciji rado video ženu. Lepo za promociju rodne ravnopravnosti, ali uvek je korisnije da neko na funkciju dođe zbog svojih kvaliteta i iskustva nego „ključa“ bilo koje vrste. Naravno, ne insinuiram da Irena Vujović ne zaslužuje funkciju „prvog“ Beograđanina, tj. Beograđanke. Ne poznajem dovoljno njen „lik i delo“, međutim, čim vidim da je neko diplomac Megatrenda, u meni se pobudi sumnja. Ko je, dakle, moguća gradonačelnica Vujović?

Rođena 1983. godine. Završila Fakultet za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu. Bila poslanica u Skupštini Srbije, kada su joj pojedini mediji dodelili titulu „najlepše poslanice“ i pomoćnica gradonačelnika Siniše Malog. Sada je predsednica opštine Stari grad. To valjda znači da ima iskustvo i zna kako funkcioniše gradska uprava. U SNS je od 2008. Predsednik stranke i Srbije joj je idol: „Aleksandar Vučić je neko kog veoma cenim i poštujem jer je pokazao znanje, spremnost i hrabrost u želji da reformiše Srbiju“.

Šta ako dobijemo gradonačelnicu? Srbija, tradicionalistička, konzervativna balkanska zemlja, u kojoj se zna „ko nosi suknju, a ko pantalone“, faktički bi postala primer matrijarhata. Žene vode ne samo Vladu i Skupštinu, već i Narodnu banku, pa ako „dobijemo“ i Beograd, muškarcima se „crno piše“. Ostaje im „samo“ mesto šefa države. Kako će Aleksandar Vučić sam protiv toliko žena? Da parafraziram izjavu bivšeg ruskog ambasadora: „Ima li Balkanaca u zemlji Srbiji?“

Beograd je do sada imao samo dve gradonačelnice – Slobodanku Gruden i Radmilu Hrustanović. Prva, lekarka po zanimanju, vodila je grad u najteže vreme od 1992 do 1994. Mediji su je sumnjičili za vezu sa Dafinom Milanović, vlasnicom „Dafiment banke“, što je Gruden demantovala, ali je podnela ostavku. Druga, pravnica, vladala je od 2001. do 2004. godine. Više je ostala upamćena po menjanju stranaka i funkcija, kasnijoj diplomatskoj karijeri nego po doprinosu gradu. Da li će biti „treća sreća“?