Jedna mala muva oko Vučićeve i Dačićeve glave 1Foto: Luca Marziale

Dvojac na vrhu države više od deceniju, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, kao ratni huškači i profiteri iz devedesetih godina, navikli su do sada uveliko da budu „provaljeni“, uhvaćeni u gnusnim lažima, pljačkama, čak i u inspirisanju na masovna ubistva, tokom rata devedesetih.

Navikli su da se iz toga izvlače novim lažima, pljačkanjem novca građanki i građana sopstvene države, daljim huškanjem na zločine…

Kada je neko nebrojeno puta, unazad trideset godina, koliko Vučić i Dačić opstaju u javnom životu, u ulogama štetočina javnog interesa i opšte koristi, u situaciji da bude u fokusu javnosti, bar za tren, kao lopov, lažov i ratni huškač i profiter, jasno je da teško da može da mu svaki sledeći put bude neprijatnije.

S obzirom na ishode takvih situacija, odnosno večiti izlazak iz neprilika neoštećen, čak nagrađen i pretvoren u heroja.

Šta je zato teško Vučiću, Dačiću i ostalim članovima te njihove bande da se suoče sa najnovijim saznanjima novinara BIRN-a o tome da je novac države kojom oni vladaju, namenjen za žene, decu i ugrožene, u milionskim iznosima završavao u džepovima, malo je reći lopovčina, imajući u vidu od koga su oteli.

Za ratne profitere i one koji su bogatstva sticali tako što su terali sopstveni narod u rat, u samobistva, ili ih pretvarali u ratne zločince, koji su učestvovali u najvećoj pljački sopstvenog naroda tokom devedesetih, doveli državu na najdublje civilizacijsko dno, par miliona evra namenjenih zaštiti dece i ugroženih žena, u drugoj dekadi 21. veka, ravan je ujedu muve.

Sećate li se Ratka Dmitrovića, bivšeg glodura Novosti a potom, valjda, zbog svog šovinizma i jasnog izražavanja netrpeljivosti prema Hrvatima, Bošnjacima, Albancima, nagrađenog i postavljenog za ministra Vučićevog režima?

Naime, Komitet pravnika za ljudska prava podneo je krivične prijave protiv njega zbog izvlačenja više miliona evra na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Jukom je krivične prijave podneo na osnovu nalaza istraživanja BIRN-a i Građanskih inicijativa, koje je pokazalo da je mreža fantomskih organizacija lažirala izveštaje i izvlačila milione iz budžeta na javnim konkursima, namenjene mladima, porodicama i ženama.

Krivična prijava podneta je Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv svih lica koja su učestvovala u raspoređivanju ovih sredstava, počev od bivšeg ministra Ratka Dmitrovića, preko NN lica koja su bila u konkursnim komisijama.

Ponovimo, dvojac na čelu države, Vučić i Dačić, tokom višedecenijske „političke“ karijere, toliko su dece ispratili u grobove zbog pogubne politike koju su vodili, mržnje i pohlepe koji su ih pretežno obeležavali, toliko su žena unesrećili, preselili iz svojih domova, postavljali kao živi zid za svoja nepočinstva, i, što je najveća tragedija, iz svega toga se izvukli i napredovali sve do zauzimanja najviših pozicija vlasti, da ih ova sramota sasvim izvesno neće ni dotaći.

Ispostaviće se, ako uopšte ova informacija bude i stigla do većinskog dela građana Srbije, da je reč o pokušaju udara „izdajničkih“ medija i nevladinih organizacija na samu državu, da se oslabi njeno rukovodstvo u sred teške borbe za Kosovo, Republiku Srpsku…

Uoči decembarskih izbora, koji u poslednjih deset godina bude nekako najviše nade do sad, da je moguć nekakav pomak, udisaj vazduha u ovoj rupi od države, tamnici u koju su nas nagurali Vučić, Dačić i njihove lopovčine i lažljivci…

Međutim, uopšte nije izvesno da će ovim zločincima ikada doći kraj, da je moguć bilo kakav prevrat, njihovo odustajanje od zloupotrebe sudbine sopstvenog naroda kako bi očuvali svoja bogatstva i izbegli pravdu, dobili zasluženu kaznu.

Nema tog pravosuđa koji bi mogao da sumira sva njihova zlodela nastala u protekle tri decenije i osudi ih na odgovarajuće kazne. Većina stradalih od njihovih zločina nikada, ali baš nikada, neće dočekati pravdu. A, moguće je i da baš niko, ni od nas, kao i pripadnika drugih naroda, zapravo neće dočekati takav slučaj.

Oni se neće predati, nikakvi izborni rezultati njima nisu bitni, reč je o onima koji već tri decenije gaze preko mrtvih uzdignute glave, protokom vremena sve jači, samopouzdaniji i, razume se, bogatiji. Osnaženi sve većom i većom moći i kontrolom nad jadnim ljudima kojima vladaju.

Kako je teško živeti u takvoj zemlji…

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari